Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на европейските акции в очакване на търговска Брекзит сделка още тази вечер

| обновено на 23.12.20 в 18:50

Европейските пазари на акции задълбочиха възходящото си движение към края на търговията в сряда с оглед на засилващите се инвеститорски очаквания за постигане на търговска Брекзит сделка между ЕС и Великобритания още тази вечер.

Все пак дипломати от страните-членки, които трябва да одобрят каквото и да е техническо споразумение, не са толкова оптимистично настроени и предупреждават, че първо трябва да видят договорените текстове. 

Ако бъде постигната сделката идва буквално часове преди крайния срок, в който Великобритания трябва да напусне единния европейски пазар в края на тази година. Всяко споразумение ще трябва да бъде подписано и от всяка една от 27-те страни-членки преди Великобритания да сложи край на половинвековна икономическа интеграция със Стария континент в полунощ на 31 декември

Разхлабването от днес на френската забрана за пътувания от Великобритания също допринася за подема на борсите на стария континент в навечерието на Коледа.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства в края на днешната сесия с 1,11%, продължавайки за втори пореден ден на търговия да възстановява загубите от 2,3%, отчетени в понеделник.

Немският фондов индекс DAX 30 се повишава с цели 1,32%, френският CAC 40 нараства с 1,29%, италианският MIB с 1,36% и испанският Ibex-35 с 1,79%.

Основният индекс на борсата в Лондон FTSE 100 пък се повишава с 0,66%, парирайки сутрешното си първоначално понижение след серия информации в късния следобед, че търговската сделка между ЕС и Великобритания вече се "пече" и тя може да бъде обявена до края на деня.

Британският фондов индекс нараства въпреки, че и лирата стерлинг поскъпва с около 1% спрямо долара и с 0,7% спрямо еврото, което по принцип е негативно за мултинационалните компании, влизащи във FTSE 100 с оглед на факта, че голяма част от техните печалби и приходи се формират от бизнеса им зад граница.

На този етап инвеститорите игнорират новите обезпокоителни новини от Великобритания за засечен втори нов щам на коронавируса в страната, идващ от Южна Африка, който изглежда още по-лесно предаващ се и още по-мутирал от първия нов щаб, засечен по-рано на Острова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна