Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медици от Болница „Тракия“ са първите ваксинирани срещу Covid-19 в Стара Загора

5
д-р Валентина Цанева

Днес около обяд ваксината на „Пфайзер“ и „Байонтех“ беше доставена в Болница „Тракия“ в Стара Загора, където бяха ваксинирани първите за областта медици, които стоят на първа линия в борбата с коронавирус. Дозите бяха доставени от Пловдив под полицейска охрана в рамките на допустимото за транспортиране време и при спазване на всички предписания за правилното съхранение и използване на ваксината.

В рамките на първия час ваксината беше поставена на 15 лекари и медицински сестри от отделението по Анестезия и активно лечение, което обгрижва тежките случаи с усложнения от коронавирусна инфекция в интензивния сектор, както и на  главния инфекционист на лечебното заведение, д-р Валентина Цанева, под чийто контрол премина ваксинирането.

Всички 15 ваксинирани днес медици заявиха, че се чувстват добре след поставянето на ваксината и не изпитват никакви странични ефекти или неразположения.

Смятам, че това са ваксини, които са разработени от едни много светли умове и че ако нещо ще промени хода на пандемията, това са ваксините“, каза след като беше ваксинирана д-р Валентина Цанева. Тя подчерта, че един от най-важните ефекти на ваксината е, че дори човек да бъде заразен с коронавирус, той не само кара заболяването много по-леко, но и не може да заразява други хора.

Около 30% от служителите на Болница „Тракия“ са заявили желание да бъдат ваксинирани срещу коронавирус. Процесът по доставка и поставяне на ваксини сред медиците на лечебното заведение ще продължи и в следващите дни, както и през новата година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия