Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди протестираха в Черна гора заради ново законодателство за църковната собственост

Снимка: БГНЕС

Няколко хиляди души излязоха на протест в Черна гора заради ново законодателство за църковната собственост. Протестиращите обвиниха правителството в про-сръбска политика.

Носейки черногорски национални флагове, демонстрантите скандираха „Измяна!“ пред сградата на парламента в Подгорица.

Гневът им беше разпален от плановете на управляващите за промяна на приетия закон за собствеността на вероизповеданията, срещу които се обяви сръбската православна църква в страната.

Протестът е първият, откакто  новото правителство дойде на власт в Черна гора, след като спечели парламентарния вот през август с малка преднина пред дълго управлявалата про-западна Демократическа партия на социалистите на Мило Джуканович.

И тогава вотът беше белязан от спор за религиозно законодателство, което според сръбската църква цели да й отнеме собствеността.

Демонстрантите днес обвиниха правителството, че с плановете да измени части от закона, които се отнасят до собствеността, подготвя почвата за "окупацията" на Черна гора.

Години след обявяването на независимостта от съюза със Сърбия през 2006 г., гражданите на Черна гора остават разделени по въпроса за отношенията с Белград.

Около 30% от населението на страната се обявява за сърби, а Сръбската православна църква има най-много последователи в страната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна