Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпращаме 100 000 евро на Хърватия, за да се справи с щетите земетресението

| обновено на 30.12.20 в 15:53
Снимка: БГНЕС

България изпраща 100 хиляди евро на Хърватия, за да се справи с щетите от тежкото земетресение, съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева. Освен това още утре за Загреб тръгва тир с българска минерална вода. 

След консултации с българското посолство в Загреб, правителството на България ще подпомогне възстановяването на две емблематични сгради. Първата е тази на Горноградската гимназия, която ще получи 50 000 евро. Втората сграда е тази на Хърватската академия на науките и изкуствата, за чието възстановяване ще са нужни около 5 милиона евро. 50 000 от тях ще дойдат от България. И двете сгради са свързани с историята на страната ни, подчерта министър Захариева като допълни, че това е само първата помощ и, при поискване, България е готова да се включи с каквото е нужно още. 

Заради проблем с водоснабдяването в Хърватия към пострадалите райони тръгват два ТИР-а с българска минерална вода, дарени от производителите ѝ. Фирма ще ги превози със съдействието на БЧК. Първият ТИР заминава още утре, а другият - на четвърти януари. Българските дипломати по трасето ще съдействат за бързото придвижване на камионите .

По-рано главен комисар Николай Николов обяви, че България има готовност да изпрати в засегнатите от земетресението райони на Хърватия както материална, така и физическа помощ. Хърватия вече е задействала механизма за гражданска защита на Европейския съюз, при който всяка от страните членки трябва да има готовност да изпрати помощ:
Българската страна има готовност да изпрати палатки, одеяла, възглавници, радиатори, стоки от първа необходимост, както и подкрепа със спасители и специалисти по оценка и обезопасяване на сградите, пострадали при земетресението. Това обяви главен комисар Николай Николов, началник на дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” в МВР, и допълни: 
"Колегите от ВВС са готови с летателна техника, разбирайте "Спартана", който е в София да бъде натоварен и да тръгне веднага, ако, което най вероятно той не може да събере целият багаж, директорът на оперативните дейности в нашата дирекция ще организира конвой от товарни автомобили, които ще отидат до Хърватска да окажат помощ".

Президентът Румен Радев е разговарял по телефона с хърватския си колега Зоран Миланович, за да изрази съпричастността на страната ни с Хърватия след вчерашното разрушително земетресение. Радев е подчертал, че България е готова при необходимост да предостави оборудване за преодоляване на последствията от земетресението и да изпрати екипи за търсене и спасяване. Държавният глава е отбелязал, че при нужда страната ни може да съдейства и с инженерни екипи за оценяване на щетите. България изпрати такива в Албания след земетресението там миналата година.

По данни на ЕК, която задейства механизма на ЕС за гражданска защита в помощ на Хърватия след земетресенията, до днес помощ са осигурили Австрия, България, Чехия, Франция, Гърция, Унгария, Италия, Литва, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Швеция и Турция. Хърватия е получила жилищни фургони, палатки, спални чували и електрически печки.
Европейската служба за спътниково проследяване работи за оценка на щетите от трусовете. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна