Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новогодишният концерт на Виенската филхармония – символ на надеждата

1 януари, директно от „Златната зала“ Музикферайн – Виена по програма „Христо Ботев“, 12.15 часа

| обновено на 01.01.21 в 11:24
Снимка: Benedikt Dinkhauser

Всяка година на 1 януари точно в 12.15 светът е МУЗИКА! Независимо от различията, политическите противоречия, кризите и конфликтите, хората от цял свят забравят своите спорове и стават едно голямо семейство, обединени около най-красивото от всички изкуства. Защото Новата година означава ново начало и всички искаме то да е по-добро и да ни донесе мир, любов и разбирателство. А какъв по-добър начин да постигнем това от изпълнения с хармония и светлина свят на музиката? Вече повече от осем десетилетия Новогодишният концерт на Виенската филхармония отправя към човечеството послание на надежда. Започнал в смутни и трудни за Австрия времена, на 31 декември 1939 (единственият път, когато не е бил на 1 януари!) той не е прекъсвал дори по време на войната! И ето че идеята за повдигане на националния дух на австрийците по време на окупация постепенно е прераснала в идеята за обединяване на света около Доброто и Красивото! Един прекрасен символ, превърнал се в традиция, без която не можем да си представим нито една Нова година!

Рикардо Мути по време на репетиция за Новогодишния концерт. Снимка: Dieter Nagl
Независимо от трудностите, през които всички преминаваме в момента поради пандемията от коронавирус, Виенската филхармония е твърдо решена да спази тази традиция и на 1 януари 2021 година. Макар и без публика, заради наложените ограничения, нейният Новогодишен концерт, който се провежда в Златната зала на Музикферайн, ще се състои за 82-и път! По този начин музикантите от оркестъра искат да вдъхнат оптимизъм на хората, защото, както каза в интервю за австрийския вестник Die Presse Даниел Фрошауер, член на ръководството на Виенската филхармония: „Ако няма Новогодишен концерт, какъв сигнал бихме подали на света, особено в тези времена?“. Наистина, малко странно ще бъде да слушаме любимите и познати творби на фамилия Щраус без неотменните аплодисменти, но благодарение на съвременните технологии и това до известна степен ще бъде преодоляно. В сътрудничество с аудиофирма в Грац, посредством 20 микрофона в Златната зала на Музикферайн чрез специална техника ще бъдат предавани овациите на регистрирани зрители. „Концертът за мен е послание за света“ – допълва Фрошауер.

Програмата тази година включва музика от Франц фон Супе, Карл Целер, Карл Мильокер, Карл Комзак и, разбира се – фамилия Щраус, а на диригентския пулт за шести път ще застане Рикардо Мути, който е свързан с този оркестър вече 5 десетилетия. Мути и Виенската филхармония са изнесли стотици съвместни концерти във Виена и Залцбург, както и по време на турнета. А през месец юли 2021 Маестрото предстои да отбележи и своята 80-годишнина!

Репетиция за Новогодишния концерт. Снимка: Benedikt Dinkhauser
Програма „Христо Ботев“ също има дългогодишна традиция в директните излъчвания на Новогодишния концерт на Виенската филхармония. На 1 януари, вече за 34 път, тя кани всички слушатели да станат част от многомилионната аудитория на събитието, което е не само прекрасно начало на Новата година, но и послание към целия свят за надежда, приятелство и мир!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!