Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбия въведе в експлоатация "Балкански поток"

| обновено на 01.01.21 в 19:55
Снимка: БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич даде старт на газопровода „Балкански поток“, който е продължение на "Турски поток". В Сърбия вече започна да постъпва природен газ от Русия, съобщи агенция ТАСС.

На церемонията тази сутрин в Господжинци край Нови Сад, Вучич заяви, че това е велик ден за страната.

„Газът потече“, заяви тази сутрин малко след 6:00 часа сръбският президент Александър Вучич на церемонията в четвъртата газоизмервателна станция, недалеч от Нови Сад.

Събитието беше предавано на живо по сръбските медии. Точно в 6:00 часа потече и руския газ от България през Сърбия към Унгария.

„Цената за един кубик газ ще е до 155 долара на входа с България, със значително по-ниски цени за транспорт. Стратегически това е много важно за нас“.

Разходите за транспорт на газа в момента са от 12 до 14 долара за кубик, а преди това са били 240 долара, заяви Вучич и обеща до 10-15 дни да има предложение за значително намаление в цената на газа за крайния потребител в Сърбия.

„Най-важното е, че с този газ гарантираме енергийна сигурност и получаваме възможност да привлечем още чуждестранни инвеститори“, добави Вучич.

На церемонията в Господжинци присъства директорът на компанията „Сърбиягаз“ Душан Баятович, руският посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко, министърът на строителството Томислав Момирович и премиерът на автономната област Войводина Игор Мирович. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна