Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран е уведомил МААЕ, че ще обогатява уран до 20 процента

| обновено на 02.01.21 в 12:32
Иранският ядрен обект във Фордо, провинция Ком.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран уведоми Международната агенция за атомна енергия, че възнамерява да произвежда обогатен уран с до 20%. Това не е достатъчно за създаване на атомна бомба, но е далеч над нивата договорени с ядреното споразумение от 2015-та година и поредно неизпълнение на клаузите му от страна на Техеран.

Властите в Иран са изпратили писмо до Международната агенция за атомна енергия с дата 31 декември. В него се посочва, че ще започне обогатяване на уран с до 20% чистота в подземните инсталации във Фордо, както повелява наскоро приет закон от иранския парламент. Не е ясно кога ще започнат тези дейности, поясниха от агенцията. Новината за писмото беше съобщена първо от американското издание „Уолстрийт джърнал“, а представителят на Русия в Международната агенция за атомна енергия Михаил Улянов я потвърди в Туитър.

Засега няма коментар от ръководството на агенцията на ООН за ядрен надзор. Според последния доклад от ноември Техеран обогатява уран далеч над нивата, договорени с ядреното споразумение от 2015-та. Тогава беше поставен лимит от 4 процента и половина чистота. След убийството на мозъкът на иранската ядрена програма Мохсен Фахризаде през ноември иранският парламент прие спорен закон, който изисква производство и складиране на най-малко 120 килограма годишно на обогатен уран с 20% чистота, както и прекратяване на ядрения надзор, осъществяван от Международната агенция за атомна енергия.

Ядреното споразумение от 2015 година сега зависи от новата американска администрация на президента Джо Байдън, който вече даде ясен сигнал, че е твърдо решен да спаси сделката. Настоящият президент Доналд Тръмп реши САЩ да се оттеглят от споразумението през май 2018 година и наложи икономически санкции срещу Техеран.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени