Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Пазарджик ще обучават медицински специалисти

Многопрофилната болница в Пазарджик
Снимка: mbal-pz

През 2021-га година в Пазарджик ще се обучават медицински специалисти, които да отговорят  на нуждите на здравната ни система. Филиалът на Пловдивския медицински институт ще бъде поместен в бившия институт за детски учители, като ще бъде използвано и общежитието към него. За ремонта на сградите правителството отпусна 1 милион лева. 

Идеята за медицински колеж в Пазарджик е от две години. Тогава бе сформирана работна група, която да подготви логистиката за реализацията, каза кметът Тодор Попов:

"Даваме началото на един процес - да направим така, че Пазарджик отново да бъде средище за обучението на такъв тип специалисти, от които има безкрайна нужда нашата здравна система - медицински сестри, акушери и лаборанти. Защото, всички виждаме независимо от тази черезвичайна обстановка, свързана с пандемията, като цяло пазарът на тези специалисти в България е твърде ограничен. Здравната ни система вече има изключителна нужда не само от лекари, но и от специалисти по здравни грижи".

Първите студенти ще бъдат приети още тази академична година, като практическите занимания ще се провеждат в три от болниците в Пазарджик. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР