Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски учители зоват за онлайн обучение заради новия Covid щам

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Брекзит остана в сянката на пандемията от коронавируса в Обединеното кралство, където случаите на заразявания продължават да нарастват въпреки строгите мерки. 

Правителството планираше подновяване на занятията в училищата след зимната ваканция, но сега се съгласи те да бъдат затворени в най-сериозно засегнатите райони. 

Натискът върху правителството да затвори всички училища в Англия за две седмици от понеделник се засилва неимоверно много. Профсъюзите на учителите призоваха да се премине към онлайн обучение, заради новия щам на Covid-19, който се разпространява много бързо и както показват някои данни особено в училищата. Директори на училища дори започнаха съдебна процедура срещу министрите с искане да им бъде предоставена информация на базата на какви данни е взето решението за подновяване на учебните занятия. 

Много основни училища ще бъдат отворени в понеделник, но това няма да стане в Лондон, който е едно от най-големите огнища на заразата.

Междувременно националното здравеопазване предупреди, че очаква случаите на заразявания да нараснат още повече през следващата седмица като пряк резултат от неспазването на ограниченията по време на новогодишната нощ. 

В друга новина, свързана с Covid-19, се казва, че не се препоръчва смесване на ваксини от два различни доставчика. Това е по повод на тръгването от понеделник на програма за ваксиниране с продукта на AstraZeneca след като през декември започна имунизация с ваксината на Pfizer/BioNtech. И двете ваксини изискват поставяне на две дози. Лекарите обаче предупреждават, че хората, получили първата си доза от Pfizer/BioNtechq е най-добре да получат и втората от същата ваксина.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна