Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промишлената активност в САЩ приключи 2020 г. с 6-годишен връх

Експанзията на промишлената активност в САЩ достигна 6-годишен връх през декември 2020 г., задълбочавайки възстановяването на сектор, което доведе и до производствен ценови ръст, показват последни резултати от проучването на агенция IHS Markit.

Промишленият PMI индекс нарасна на през миналия месец до 57,1 пункта от 56,7 пункта през ноември и над предварителен индекс на ниво от 56,5 пункта, като това е неговото най-високо ниво от септември 2014 година и представлява промишлена експанзия за осми пореден месец (индекс над важното ниво от 50 пункта), след като през април активността в сектора се сви най-силно от повече от десетилетие насам заради първата вълна на Covid-19 и свързания с нея локдаун в САЩ.

"Производителите отчетоха силен край на 2020 г., като промишленото производството и поръчките продължават да растат, макар че темповете на експанзия се забавят в резултат на нарастващия брой случаи на коронавирус в страната и на свързаните с тях ограничения", посочват от агенцията и добавят, че възстановяването на сектора не е равномерно.

"Производителите на потребителски стоки отчитат значителен спад в поръчките и производството, отразяващ отслабените потребителски разходи на фона на възраждането на коронавирусните инфекции. По-обнадеждаващо обаче е, че производителите на машини и оборудване съобщават за продължително силно търсене, което предполага, че компаниите увеличават инвестиционните си разходи, като производителите на суровини за други предприятия също се справят добре, тъй като тези фирми се стремят да възстановят складовите си наличности", допълват от IHS Makit.

Проучването обаче подчертава също така, че сега производителите са изправени не само пред по-слаби условия на търсене поради пандемията, но също така са свидетели как коронавирусната пандемия нарушава допълнително веригите за доставка, причинявайки забавяне на самите доставки.

Тези закъснения ограничават производствените възможности и допринасят за рязко повишаване на цените на производител, добавяйки към неприятностите в промишления сектор.

Ценовите индекси на входа и на изхода на промишлените предприятия нараснаха много рязко през декември, като ценовият индекс на изхода достигна най-високо ниво от май 2011 г.

Въпреки това фирмите остават силно позитивни по отношение на перспективите за предстоящата година, като очакват, че стартиралата ваксинация срещу коронавируса ще спомогне за по-нататъшно икономическо възстановяване през 2021 г., въпреки че краткосрочната перспектива вероятно ще остане предизвикателна с оглед на много силния ръст на новозаразените с Covid-19.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна