Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ключови частични избори за Сената на САЩ в Джорджия

| обновено на 05.01.21 в 08:05
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ключови избори за две места в Сената на Американския Конгрес се произвеждат в щата Джорджия. Предварителното гласуване започна още в средата на декември. Вотът ще определи какъв ще е балансът на силите в Сената.

Двама сенатори републиканци - Кели Лофлър и Дейвид Пердю, заемали досега места в горната камара на Конгреса, ще се съревновават с двама демократи - Рафаел Уорнок и Джон Ософ.

Ако републиканците успеят да съхранят местата си, Републиканската партия ще разполага с мнозинство от 52 места в горната камара на Конгреса, която е общо със сто места.

Ако двамата демократи спечелят частичните избори, това ще означава, че както републиканците, така и демократите ще разполагат с по 50 места в Сената. В този случай бъдещият вицепрезидент Камала Харис ще има правото на решаващ глас в Сената.

Така бъде по-лесно за Байдън да прокарва инициативите си, тъй като демократите контролират и Камарата на представителите (долната камара на Конгреса).

В последните часове на предизборната кампания в Джорджия се включват и президентът Доналд Тръмп и избраният за президент Джо Байдън. Байдън участва в проява в Атланта, а Доналд Тръмп - в Далтън - в последния си голям митинг, преди да напусне Белия дом на 20 януари.   

На митинга в Атланта Байдън се обърна към избирателите, като им каза, че те „притежават силата да променят това, което се случва, не само в следващите четири години, а за следващото поколение“. 

Президентът Тръмп, който се яви в Джорджия в подкрепа на републиканските кандидати заяви, че ако демократите спечелят „повече няма да има честни избори.“ 

„Това ще е най-важният вот, който подавате през живота си,“ каза още Тръмп. 

Вотът се провежда на фона на остри реакции след разпространен телефонен разговор, в който Тръмп призовава официални лица в Джорджия „да намерят“ гласове да обърнат изхода от избора за президент.

В същото време се очаква повдигане на възражения по време на официалното приемане на победата на Байдън в Конгреса в сряда.  Повдигането на възражения има потенциал да забави процеса, но не и да отнеме победата от Байдън.

Интересът тази година е голям заради твърденията на президента Тръмп и негови съюзници за измами по време на вота. Обвиненията в измами доведоха до съдебни дела на щатско и федерално ниво, препреброяване и одит, като изходът, сочещ убедителна преднина за демократа Байдън, не бе променен.

Тръмп продължава да твърди, че той е победител. Негови симпатизанти се очаква да се стекат по улиците на Вашингтон в сряда. 

И докато симпатизантите на президента са готови да покажат подкрепата си с протестни шествия, в писмо над 170 ръководители в индустрията посочват, че опитите да се попречи на процеса приемане на гласовете от електоралната колегия са “против основните принципи“ на американската демокрация. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!