Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен подем на промишлената активност в САЩ през декември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Промишлената активност в САЩ се разшири през декември до най-високо ниво от близо 2 и 1/2-години насам, тъй като разрастващата се пандемия от Covid-19 доведе до намаляване на интереса към услуги и повишаването му към производствени стоки.

Индексът ISM, измерващ активността в промишлеността, скочи рязко през декември до 60,7 пункта от 57,5 пункта през ноември, достигайки най-високо ниво от август 2018 г. Индексът остава стабилно в нивата на растеж (над важното ниво от 50,0 пункта) за осми пореден месец, което е знак за продължаващо добро представяне на промишления сектор в САЩ, който формира около 11,9% от американската икономика.

Търсенето на промишлени стоки беше силно, тъй като рязкото повишаване на случаите на коронавирус доведе до нови бизнес ограничения в Съединените щати, което до голяма степен засегна огромния сектор на услугите.

В същото време голяма част от населението продължи да работи и да взима уроци от вкъщи, което доведе до силно търсене на електроника, продукти за домашно обзавеждане и други стоки като уреди за тренировки, което подкрепи промишления сектор.

Въпреки силното търсене, промишленото производство все още е с около 3,8% под нивото си от преди пандемия, според последни данни на Федералния резерв. Но доброто представяне на този сектор вероятно ще помогне за задържане на икономиката на повърхността през четвъртото тримесечие въпреки свитите потребителски разходи.

Очакванията си за повишаване на БВП на САЩ с около 5% на годишна база през периода октомври - декември 2020 г. Икономиката се разрасна с рекордните темпове от 33,4% през третото тримесечие благодарение на държавните фискални стимули за над 3 трлн. долара. Този силен ръст последва драматичното свиване с 31,4% през второто тримесечие, което беше най-дълбокото, откакто правителството започна да води подобна отчетност през 1947 година.

Подиндексът на ISM за нови промишлени поръчки се повиши до 67,9 пункта през декември от 65,1 през ноември. Солидният промишлен подем допринесе и за нарастване на заетостта в сектора, като съответният ISM подиндекс за заетостта нарасна до 51,5 пункта, след като през ноември се сви до 48,4 пункта.

Ценовият производствен индекс също нарасна силно до 77,6 пункта от 65,4 пункта месец по-рано, достигайки най-високо ниво от май 2018г., тъй като стеснените вериги за доставки увеличиха разходите на производителите. Това увеличава риска от по-висока инфлация тази година, въпреки че все още високата безработица може да ограничи възходящия ценовия натиск.

Осреднените очаквания на финансовите пазари за данните за пазара на труда през декември, които ще бъдат оповестени в петък, са за увеличаване на неселскостопанската трудова заетост в САЩ с едва около 100 хиляди след повишение с 245 хиляди през ноември. Това би означавало, че икономиката е възстановила около 12,5 милиона от загубените по време на първата вълна на пандемията през март и април 22,2 милиона работни места.

Нарастването на заетостта в промишлената сфера, според последното ISM проучване, едва ли ще доведе до по-силни от очакваното данни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени