Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богоявление е

| обновено на 06.01.21 в 18:49
Снимка: архив

Българската православна църква чества един от най-големите християнски празници - Богоявление. На този ден вярващите отдават молитвена почит към описаното в светото евангелие кръщение на Божия син във водите на река Йордан. Във всички православни храмове в страната се отслужва Велик водосвет за здраве.


Празникът е дошъл до нас от дълбоката християнска древност с името Богоявление. Наречен е така, защото на този ден Бог открива тайната на своята същност като се явява пред хората в своите три лица - на Отец, Син и Светия дух. 

Щом Исус и Йоан Кръстител стъпили във водите на река Йордан, над тях се явил Светият дух в образа на гълъб и се чул Божия глас, че Христос е неговият син и той е този, който се ползва с неговото благоволение.

Денят е смятан за велик, считан от църквата за по-славен дори и от самото Рождество Христово, защото е начало на спасителното дело на Христос и неговата просветно-проповедническа дейност.

На Богоявление в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" се отслужи Света Литургия и Велик Богоявленски водосвет. 

По време на богослужението българският патриарх Неофит взе молитвено участие, а след това възглави Великия водосвет и освети водата, с която бяха поръсени за здраве духовниците и присъстващите на службата.

„Този хубав празник се празнува още от първи век досега и е добре да са посветим - и със сърце и с душа. Каквото можем добро да направим в този ден“;

„Винаги на Богоявление в моя живот започва нещо ново, променям се и затова пак съм тук да се помоля";

„Всички българи и всички хора да бъдат здрави и да се обичаме“, казаха вярващи пред микрофона на БНР.

Вижте галерията със снимки от храма на фоторепортерите на БГНЕС:


Празникът беше отбелязан в цялата страна с тържествени служби и вадене на кръста. 
В столицата пред Паметника на Незнайния воин беше отслужен традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената светини на Българската армия. В Калофер въпреки ограничителните мерки заради пандемията се състоя традиционното "мъжко хоро". Облечени в народни носии и под съпровода на гайди и тъпан във водите на Тунджа влязоха над 100 калоферци.

Богоявленската традиция за спасяване на кръста беше отбелязана и в Александровска болница.

Лекари медици и пациенти от лечебното заведение участваха в ритуала.

Шадраванът пред болничния параклис беше водоемът, от който педиатърът д-р Венета Миленова символично извади кръста.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна