Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартирана е обществена поръчка за хеликоптер за медицинска евакуация

| обновено на 06.01.21 в 13:24
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов представи на премиера Бойко Борисов пътна карта, разработена от Министерството на здравеопазването, за медицинска евакуация по въздух на пострадали български граждани, съобщи правителствената пресслужба.

В хода на заседанието на правителството Ангелов докладва за предприетите вече действия за купуването на един хеликоптер с европейски средства и за осигуряването на национално финансиране за ремонт на 4 налични вертолета „Кугър“, собственост на Министерството на отбраната.

„Стартирахме процедура за обявяване на обществена поръчка за закупуването на хеликоптера с европейски средства, който ще бъде оборудван с цялата медицинска техника, необходима за извършване на медицинско спасяване на територията на Република България“, посочи министър Ангелов. Той добави, че вече са проведени редица срещи с представители на военни заводи, на които са обсъдени подробностите за осъществяването на ремонта на 4-те „Кугър“-а, определени за медицинско спасяване по въздух на пострадали.

„Направили сме постъпления за осигуряването на допълнително информация за стойността на този ремонт. Продължаваме с комуникацията съвместно с армията, генерал Николов от Пожарната, Министерство на здравеопазването“.

„Добро решение е, че ще можем да използваме налични хеликоптери за медицински цели, с които ще се спасяват човешки животи“, заяви от своя страна министър-председателят Бойко Борисов.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че предложението военните хеликоптери „Кугър“ да се използват за медицински цели няма да се отрази на армията: 

"Ресурсът няма да им изтече, защото нуждите на армията не са съобразявани, когато са купувани толкова много хеликоптери. На нас 6 хеликоптера са ни предостатъчни. Министерството на здравеопазването да прецени дали хеликоптерите "Кугър" им вършат работа, колко би струвало преоборудването за медицински цели. Тепърва да се изгражда инфраструктура за тези хеликоптери ми се струва доста по-скъпо като вариант".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна