Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арно Пигелер: Биткойните са актив за спекулативни, а не за практически цели

Снимка: Архив

Макроикономически погледнато има доста пари, натрупани и от инвеститори, и от всички категории потребители. Тези пари са на границата да влязат на инвестиционния пазар. Виждаме поскъпване на всички активи, въпреки трудните времена, коментира пред Радио София Арно Пигелер, студент по икономика в Гьоте университет, финансов и икономически анализатор към България на младите. Работи в областта управление на активи на частни и институционални инвеститори.

От началото на седмицата до сега стойността на биткойн и криптовалутите скочи стремглаво и цената надхвърли 35 000 долара. Причините за този неочакван ръст са няколко, смята Арно Пигелер. Тя е резултат от общите действия на големи институционални инвеститори и инвеститори на дребно. От общия актив на биткойн само 22% всъщност биват купувани и предлагани, а останалите се държат от големи инвеститори, които ги държат на влог.
"Цената се определя от търсенето и предлагането, но това не означава, че покачването на цената на даден актив задължително изисква голям брой хора да търсят и предлагат."

При криптовалутите трябва да се разграничава фундаменталната стойност от спекулативната, подчерта той. И допълни: "Напоследък спекулативната стойност се надува сериозно под напора на едно ново поколение инвеститори, предимно млади“.

Пигелер посочи, че както вече се е случвало (2017 г.), биткойнът може и „да рухне“, въпросът е дали и кога.

Реалният пазар за биткойна е доста по-малък, отколкото инвестиционният пазар. Донякъде това е причина за сриването, обясни още анализаторът. Той посъветва всеки, който е решил да инвестира, да определи какъв е неговият рисков профил.

Данните показват, че досега 2/3 от биткойните никога не са били използвани в трансакция и това показва, че те са актив за спекулативни, а не за практически цели.

„При другите валути потреблението от едни хора са приходи за други. При биткойните виждаме, че те дори не влизат в обращение. Това трябва да накара инвеститорите да се замислят дали нещо пречи стойността да слезе близо до нулата.“

По думите на Арно Пигелер инвеститорите, дори и дребните, се стремят към диверсификация и с това се обяснява интересът към други криптовалути.

Чуйте разговора на Георги Карамфилов с Арно Пигелер.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна