Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реакциите в САЩ след щурма на Капитолия

Снимка: БГНЕС

Американските конгресмени продължават сесията по приемане на резултатите от изборите за президент, спечелени убедително от демократа Джо Байдън. Работата им беше прекъсната от щурм на екстремисти, привърженици на Тръмп, при който загина една жена. Към момента се съобщава за 13 арестувани във Вашингтон. 

При обявяване продължаване на сесията на Сената председателстващият вицепрезидент Майк Пенс се обърна към щурмувалите Конгреса с посланието „Вие не победихте. Насилието никога не побеждава, свободата побеждава.“ Пенс категорично заклейми нахлуването в Капитолия. Подобни остри критики бяха отправени и от други лица на важни постове. Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър посочи, че щурмувалите сградата са „терористи“ и „не представляват Америка.“ Колегата му републиканец Мич Маконъл заяви „Те се опитаха да подринат демокрацията ни и не успяха.“ 

За други насилието е било „опит за преврат“, подстрекан от Тръмп. 

Бившият президент Барак Обама посочи, че историята, че запомни насилието „подстрекано от действащ президент, който продължи с безпочвените си лъжи за изхода от едни законни избори.“ Обама също така добави, че лидерите на Републиканската партия могат да изберат дали да продължат към тъмнината или към „реалността.“ 

Новоизбраният президент Байдън описа щурма като „въстание“ и „бунт,“ докато Тръмп, обвинен в подстрекаването на безредиците, призова дошлите да си отидат по домовете. Въпреки това президентът продължи в Туитър с необоснованите си твърдения. Неговият акаунт там беше заключен за 12 часа. Към подобна мярка прибягна и Фейсбук. 

Междувременно, станаха ясни резултатите от балотажа в Джорджия, който беше решаващ за контрола на Сената. Двамата кандидати на демократите Джон Ософ и  Рафиел Уорнак печелят. Резултатът дава мнозинство на демократите в Сената, като те вече имаха мнозинство в Камара на представителите. Така те ще имат контрол над законодателната власт и ще улеснят Байдън при прокарването на негови политики след като встъпи в длъжност на 20 януари. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна