Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При най-лошите сценарии – водата ще стигне до края на годината

Ремонтират се двата язовира, които ще осигуряват вода за Бургас

От ВиК уверяват, че всеки момент започват полагане на тръбите

| обновено на 07.01.21 в 13:56
Областният управител Вълчо Чолаков

Ремонт на язовирните стени и водовземните кули на двата язовира, които трябва да осигуряват допълнително вода за Бургаско, се извършва в момента. Това поясни областният управител Вълчо Чолаков. От местното ВиК – дружество са уверили, че всеки момент започва и изграждането на допълнителните съоръжения.

47 милиона кубика е полезният обем в яз. „Камчия“ към момента, посочи областният управител и председател на ВиК – асоциацията. При най-лошите сценарии на суша, с намалените количества към Варна и Бургас, водата в него ще стигне до септември, коментира Чолаков. Той има уверението на ВиК - Бургас, че може да се използват и 30 милиона от мъртвия обем.

На 29 декември получихме от земеделското министерство двата язовира, които трябва да са алтернативни - „Порой“ и „Ахелой“, и след два дни ги предадохме на ВиК, добави Чолаков:

От страна на ВиК - дружеството са изготвени идейни проекти за възлагане изграждането на две пречиствателни и три помпени станции. Имам уверението на изпълнителния директор на дружеството, че започват изпълнението по полагане на тръбите и възлагане изграждането на тази инфраструктура“, коментира Вълчо Чолаков.

Общо 10 километра тръбопровод трябва да бъде изграден, каза той и добави:

Това, което знам от ВиК – дружеството, е, че в момента се извършва ремонт на двете язовирни стени, както и ремонт на водовземните кули“, поясни Вълчо Чолаков.

Проблем с водата има, категоричен е областният управител, но неговото решаване е започнало, смята той.

Процедурите за избор на изпълнител ще се провеждат чрез пряко договаряне и заради това не се налага обявяването на бедствено положение.

Репортаж по темата можете да чуете в прикачения файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна