Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Шериф Халил Паша построил Томбул джамия от разкаяние

Снимка: Радио Шумен

След повече от десетгодишен труд Томбул джамия отново привлича погледите със своето великолепие от времето на градежа си през 1744 г. Архитектурата на разположения в Шумен мюсюлмански храм е повлияна от ориенталския стил “лале”, включваща елементи от френския барок.

Най-голямата джамия у нас е построена с дарения на Шериф Халил Паша паша от шуменското село Мадара и затова носи името на благодетеля си. Легендата разказва, че Шериф Халил Паша издигнал мюсюлманския храм от разкаяние, задето се отнесъл грубо към собствения си баща и родителят му не след дълго си отишъл.

Молитвеният дом се отличава с куполния си покрив, който за времето си бил единствен. Към високото 40 метра минаре водят 99 вътрешни спираловидно разположени каменни стъпала, а за подпорни колони на джамията служат колоните от двореца на първите български ханове в Плиска. Молитвената зала пък е изпъстрена с растителни орнаменти в различни цветове, с картини от Мекка и други красиви елементи.

Томбул джамия привлича вниманието на хора от близо и далеч като част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Ако искате да научите още за този паметник на културата, прочетете “Реставрацията на Томбул джамия или малка история за храма, времето и хората” от колекцията на Радио България.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.