Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

Джон Атанасов – бащата на електронния компютър

„Българинът – баща на електронния компютър“ така е известен в бащината си родина Джон Винсънт Атанасов , роден на 4 октомври 1903 година в Хамилтън, САЩ. Професионалната кариера на новатора, роден в семейството на българин и ирландка, започва в Щатския..

публикувано на 15.06.22 в 17:03

Храмовият комплекс "Св. Троица" в Банско

В старинния център на гр. Банско е събрана историята на красивия планински град, превърнал се в курортен и фестивален център през последните десетилетия. Там се пази и памет за българското Възраждане, за развитието на българското образование,..

публикувано на 12.06.22 в 09:15

На Спасовден село Бов празнува и приема гости от близо и далеч!

За живописното старопланинско село Бов, извисило се над Искърското дефиле, днешният празник – "Възнесение Господне", или както хората го наричат Спасовден, носи двойна радост. Редом с християнския празник, хората там отбелязват и деня на селото с..

публикувано на 02.06.22 в 11:57

Спомен за един от прочутите дарители на Пловдив

Тази година се навършват 160 години от рождението на един от най-прочутите дарители и благодетели на град Пловдив – индустриалеца Димитър Петров Кудоглу. Роден през 1862 година в района на Ксанти в североизточна Гърция, той наследява семейната..

публикувано на 29.05.22 в 09:25

На 11 май Православната църква чества светите братя Кирил и Методий

Славянските първоучители Кирил и Методий са канонизирани като светци от Българската православна църква заради превода и популяризирането на богослужебните старославянски книги и за разпространяването на християнството сред славяните. Обявени за..

публикувано на 11.05.22 в 06:15

143 години от приемането на Първата българска конституция

На 16 април 2022 г. отбелязваме 143 години от приемането на първата българска конституция – Търновската. Документът утвърждава демократичните ценности на българския народ и поставя основите на българската парламентарна демокрация. Висшият държавен..

публикувано на 16.04.22 в 07:10
Георги Иванов

43 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов

„Моята детска мечта беше да стана моряк, но не ми провървя и започнах да изучавам парашутизъм, моторно и безмоторно летене в аероклуба в родния ми град Ловеч“. Години по-късно вместо да покорява синята шир, Георги Иванов записва името си в историята..

публикувано на 10.04.22 в 08:35

Къщата на Калиопа предлага романтична разходка в миналото на град Русе

Къщата на Калиопа е една от задължителните спирки на всеки, който иска да се докосне до миналото на крайдунавския ни град Русе, известен в миналото като „Малката Виена“. В емблематичната за Русе сграда, построена през 1864 година, се намира Музеят..

публикувано на 14.03.22 в 11:15

На Тодоровден се преплитат езически вярвания и православна традиция

Днес /12 март/, българите отбелязват един най-обичаните си църковни празници в първия съботен ден от Великденските пости, като възпоменават паметта на християнския светец-воин св. Теодор Тирон, почитан като великомъченик от Православната..

публикувано на 12.03.22 в 08:00
Райна Княгиня. Художник Васил Горанов.

Тихият подвиг на българките по време на борбите за свобода

Техният героизъм и отдаденост са останали в сянката на мъжките подвизи, далеч от вниманието на историци и хроникьори. Но българските жени по нищо не са отстъпвали на мъжете, когато е ставало дума за отстояването на ценности като свобода,..

публикувано на 03.03.22 в 08:40