Музейна експозиция „Българската Ясна поляна“

Село Ясна поляна още помни толстоистката комуна от началото на 20 век

Старото име на селото било Алан кайряк. Намира се южно от град Бургас, в полите на Странджа планина. Известно е със своите многобройни щъркелови гнезда, както и с … българските толстоисти. През октомври 1906 г. тук е създадена прочутата Толстоистка..

публикувано на 21.03.21 в 06:15

92 години организирана спелеология в България

На 18 март 1929 г. е поставено началото на организираното пещерно дело в България. От 1975 г. до ден днешен родните спелеолози попълват Главна картотека на българските пещери, където са събрани данни и карти на повече от 6000 проучени..

публикувано на 18.03.21 в 07:20

Силата на прошката пречиства живота ни

Сирни Заговезни е един от най-пъстрите български празници. Винаги се пада в неделя, ден преди Великия пост. Някога цялата седмица преди празника била изпълнена с веселие – люлки, хора, събирания и трапези, за които се приготвяли ястия и десерти от..

публикувано на 14.03.21 в 09:10

Огънят на Сирница пази от градушки през лятото

В българската традиционна култура огънят заема много важно място – не само в патриархалния  бит, а и като част от много обреди, ритуали, празници. Според народната вяра, огънят има магическа сила да пречиства и предпазва, да гони болести, зли духове и..

публикувано на 13.03.21 в 09:45

За тайните на българската дантела

Март е, и със съживяването на природата сякаш и ние се пробуждаме за красивото, опитваме да го вплетем във всеки аспект на ежедневието си. В миналото българката оползотворявала зимния период, за да създава красота, бродирайки ризи, покривки или..

публикувано на 07.03.21 в 07:05

Паметникът на свободата – символът, който обединява всички българи

Шипка или Паметникът на свободата – един от най-емблематичните български монументи, превърнал се в символ на нашата независимост и национална идентичност, гордо се извисява на 1326 м. в сърцето на Стара планина. В началото на август 1877 г...

публикувано на 06.03.21 в 07:15

В очакване на Баба Марта

Ако се разходите по улиците на София, пък и на всеки друг български град, ще установите, че всичко грее в бяло и червено. И това не е никак случайно. В последния февруарски ден всеки бърза да избере мартеница –амулет за здраве, с който от векове..

публикувано на 28.02.21 в 08:05

Копривщица – архитектурно бижу, пропито с история

Малък китен град, притихнал сред извивките на Средна гора, Копривщица посреща туристите със своите калдъръмени улички и възрожденски къщи, боядисани в ярки цветове, които надничат зад високите каменни дувари и нашепват историите на някогашните им..

публикувано на 27.02.21 в 06:05

Хисаря – град с богата история и лечебни води

В разгара на пандемията, българите избират здравословната почивка. А какво по-здравословно от това да отидеш на минерални бани и на чист въздух в Средна гора! Хисаря посреща зимните си гости с чудесните хотели и спа центрове, където човек може да съчетае..

публикувано на 20.02.21 в 10:00

За обаянието на Левски и опитите ни да се докоснем до делото му

Ако има един идеал, който да обединява всички българи, то без колебание бихме казали, че това е Апостола. Личността на Васил Левски ни вълнува както никоя друга, а децата още в невръстните си години се впечатляват от неговата смелост,..

публикувано на 19.02.21 в 07:00