Да си припомним…

Поглед към традициите – за здраве и благоденствие

Изпращаме една трудна година, изпъстрена с неочаквани събития и промени. В изолация или просто спазвайки социална дистанция, съгласни или не с мерките срещу все още непознатия вирус, вероятно много хора отправят мисли към бъдните дни, в очакване на..

публикувано на 31.12.20 в 08:05

Просфорният печат придава ритуален характер на хляба

Изключително важен елемент в българската традиционна култура е хлябът, и неслучайно съществуват редица ритуали и тайнства, свързани с неговото приготвяне и оформление. За да придобие хлябът статут на празничен или възможност да участва в Светата..

публикувано на 28.12.20 в 07:15

За силата на думите – български поговорки и вярвания

Вярваме или не в енергията на думите, които изричаме, ние и до днес придружаваме всички празници с пожелания. Традиционни или съчинени според случая, те са съвременни наричания за здраве, дълголетие, щастие и късмет. Особено когато случаят бележи ново..

публикувано на 27.12.20 в 06:20

Стъклените коледни играчки отразяват празничната магия

Коледното дръвче е притегателния център, около който се събира всяко семейство в настоящите светли дни. И макар повечето от нас вече да са отворили подаръците, които дядо Коледа е сложил под елхата, символът на празника продължава да искри във всеки..

публикувано на 26.12.20 в 06:30

Добри гости коледари

Част от магията на Коледа са ритуалите, които пазим в семейната традиция и които си припомняме всяка година. За много от нас това е специален момент, особено сега, когато животът ни придобива други очертания в резултата на пандемията и ограниченията...

публикувано на 25.12.20 в 10:15

Рождеството постила пътека към истинското спасение

Настъпи дългоочакваният празник, отбелязван от всички християни с дълбока почит към чудото, което Бог изпраща на земята чрез раждането на своя син. Всяка година на този ден хората отправят своите молитви за здраве, мир и любов, за духовно израстване,..

публикувано на 25.12.20 в 05:10

Вълшебството на Рождество Христово или когато небето се отваря

Рождество Христово или Коледа, е най-обичаният и дългоочакван празник от мало и голямо. Подобно на много други празници в България, и той е изпълнен с обреди и ритуали, някои от които се коренят столетия назад във времето. В навечерието на 25..

публикувано на 24.12.20 в 04:15

За „огнените играчки” и европейската мода в празнуването на Коледа и Нова година у нас

И до днес българите не забравят на всяка Коледа да поставят на елхата поне по една нова играчка, тъй като вярват, че това носи здраве и късмет. Първоначално по нашите географски ширини хората украсявали дръвчето с ябълки, орехи, пуканки и разноцветни..

публикувано на 19.12.20 в 07:05

Как един селски дом се превръща в произведение на изкуството

Самоукият майстор дърворезбар Марин Петков създава къща във възрожденски стил, която привлича гости от близо и далеч. Той посвещава последните 16 години от живота си, за да превърне родния си дом в разградското село Малък поровец в произведение на..

публикувано на 13.12.20 в 06:00

Всяка работа си иска майстора

Днес границата между предметите на изкуството и тези на занаятчийския труд е все по-невидима. С напредването на технологиите и майсторите стават още по-изобретателни и подхождат новаторски към занаятчийския си труд. Именно иновативността в..

публикувано на 12.12.20 в 06:00