Да си припомним…

76 години от 9 септември - една спорна дата в българската история

Допреди 31 години, 9 септември се отбелязваше в България като национален празник и преломна дата, довела на власт Българската комунистическа партия - БКП. Днес по-старите поколения остават поделени в оценките си за налагането на комунистическия режим в..

публикувано на 09.09.20 в 05:05

България празнува 135 години от своето Съединение

На 6 септември страната ни отбелязва 135 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, автономна област в рамките на Османската империя. Предисторията на това паметно за българите събитие започва през 1878-а – годината, в която..

публикувано на 06.09.20 в 03:15
Експозиция „Българско възраждане“ на ул. „Цанко Лавренов“ в Старинен Пловдив

Пловдив посреща празника си с богата културна програма

Съединението на България, което отбелязваме на 6-ти септември, е и празник на втория по големина български град. Традиционно честванията в „Столицата на Съединението“ ще започнат с молебен , отслужен от Пловдивския митрополит Николай...

публикувано на 05.09.20 в 03:15

Българските пафти – загадъчна плетеница от символи и послания

Пафтите  са типично българско украшение. Ще ги разпознаете лесно като елемент от носиите от различни краища на България. Тези декоративни акценти от традиционното българско облекло могат да бъдат кръгли или овални, лети или ковани. Покрити са..

публикувано на 30.08.20 в 05:05

Превратната съдба на ротондата "Св. Георги" в София

София предлага неограничени възможности за разходки по следите на историята. Сред най-посещаваните обекти в столицата е църквата ротонда "Св. Георги". Това е най-старата сравнително добре запазена антична сграда в града . Построена е в началото на..

публикувано на 29.08.20 в 05:20

Резерватът „Сосковчето“ - парченце от рая в сърцето на Родопите

Най-доброто убежище от летните жеги в района на родопския град Смолян е резерватът „Сосковчето“ , който се отличава с удивителното си многообразие от флора и фауна. Но туристите идват тук най-вече заради зеленината и една от най-красивите..

публикувано на 23.08.20 в 05:25

Единственият музей у нас, носещ името на чужденец, се намира в Шумен

22 август е датата, на която през 1849 г. радетелят за унгарска независимост Лайош Кошут стъпва на българския бряг на река Дунав като емигрант. Роденият в благородническо семейство адвокат, журналист и революционер е основна действаща фигура в..

публикувано на 22.08.20 в 05:35

Почит за небесния покровител на българския народ

На 18 август Българската православна църква отбелязва деня на успението на Свети Иван Рилски .  Почитан като най-великия български светец, небесен покровител на България и застъпник на народа ни пред Бога, земният път на Иван Рилски преминава в..

публикувано на 18.08.20 в 07:30

Уникалният парк „Камбаните“ навърши 41 години

Истинско пътуване назад във времето предлага единственият по рода си парк, създаден в София с идеята да бъде символ на стремежа за мир и разбирателство в целия свят. Така една до друга застават камбани, изпратени от десетки държави – екзотични,..

публикувано на 16.08.20 в 07:05

Пъстрият подземен свят на пещерата „Венеца“

На 14 км от северозападния ни град Белоградчик се намира истинско чудо на природата - „Венеца“, една от най-красивите пещери в България. Разположена е съвсем близо до село Орешец. До входа ѝ се стига пеш по черен път само за няколко минути...

публикувано на 09.08.20 в 05:05