Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър е на крачка от нов локдаун

| обновено на 08.01.21 в 10:31
Спирка на градския транспорт в Никозия, 7 януари 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър e на крачка от нов локдаун от неделя, 10 януари, до 31 януари, заради високите нива на новозаразени с коронавирус и увеличения прием в болниците. Правителството решава днес налагането на най-строгата мярка срещу пандемията, както и мерки за финансова подкрепа на бизнеса и хората.

Кипър преминава през най-тежката фаза в пандемията от нейното начало и поставянето на страната под нова национална карантина е неизбежно, е общата оценка след маратона консултации тази седмица между президента, министри, медицинския консултативен комитет.

Целта на новото затягане на мерките е да се намалят контактите между хората, за да се ограничи разпространението на коронавируса, и да се отслаби натискът върху здравната система, който в момента изключително много тревожи правителството и експертите.

Болниците са пълни и на границите на възможностите си. В четвъртък вечерта бяха обявени 196 хоспитализирани - при капацитет от 200 легла, запазен за пациенти с Covid-19. Следващата седмица ще бъдат разкрити още две болнични отделения за коронавирус.

Вчера бяха обявени и нови 427 на заразени при извършени над 11 500 теста. От началото на пандемията в Кипър са направени над 852 000 теста, почти колкото е цялото население на страната.

Според предварителните информации с влизащото в сила в неделя национално блокиране по-голямата част от социално-икономическия живот в Кипър ще бъде замразена до края на месеца. Остават само основни услуги от първа необходимост, спират работа магазини (с изключение на тези за хранителни стоки и аптеки), както и много компании.

Движението на гражданите ще бъде ограничено, както и миналата година - излизане от вкъщи ще е разрешено само два пъти на ден с изпращане на смс-и.

Остават в сила вечерният час, забраните за събирания по домовете, на публични места, в църкви.

Министрите на финансите и на труда ще представят нови планове за подкрепа на бизнеса и домакинствата.

Днес в Кипър започва втората фаза от имунизационната кампания срещу Covid-19, в която ще бъдат обхванати хората над 80-годишна възраст. Досега в страната са ваксинирани почти 4000 души. Кипър иска допълнително количество ваксини от Израел, за да ускори процеса.

За по-малко от 6 часа след старта на електронния портал за ваксинациите във вторник заявките от възрастните хора надминаха 3000 и бяха изчерпани всички налични възможности за записване на час за поставяне на ваксината.

В понеделник се очаква нова доставка на ваксина и ще бъдат обявени още 3000 възможности за регистрация, съобщи здравното министерство.

Около 33 000 души влизат във възрастовата група над 80 години в Кипър. Още толкова са и хората над 75-годишна възраст, които са следващата определена приоритетна група за ваксинация.

Предвижда се Кипър да получава по 6800 дози ваксини всяка седмица, с които може да обхване по 3400 граждани.

Почти 4000 души са ваксинирани в страната до сряда, в първата фаза на имунизационната програма. Това са медици от първа линия, работещи и живеещи в домове за възрастни хора.

Президентът Никос Анастасиадис се е обърнал към премиера на Израел Бенямин Нетаняху с молба Кипър да бъде снабден с допълнителни количества ваксини от съседа си, за да ускори имунизационния процес. Отговор се очаква до дни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна