Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Радев: Не бива да насаждаме недоверие към машинния вот

| обновено на 09.01.21 в 16:44
Президентът разговаря с представители на партия "Има такъв народ".
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев настоя днес да не се насажда недоверие към машинния вот.

Държавният глава се срещна с четири извънпарламентарни формации като част от поредицата консултации за определяне датата на предстоящия парламентарен вот и организацията за провеждането му.

Със среща с ръководството на партия „Има такъв народ" започнаха днешните консултации при президента за обсъждане на организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори. Разговорите се провеждат при закрити врата. Лидерът на формацията Слави Трифонов не присъства на срещата.

Румен Радев отбеляза, че основната цел остава да се запази здравето на българските граждани и да се гарантира тяхното право на глас и доверие в честността а вота:

„Целта е всички заедно - институции и партии, да търсят най-доброто решение в интерес на българите, на запазване на тяхното здраве, на тяхното право на вот и на доверие в изборния процес. Така, че ние да имаме като краен резултат нормална избирателна активност и един легитимно избран парламент“.

Зам.-председателят на партия „Има такъв народ“ Тошко Йорданов заяви, че ще е съобразят с всяка дата за провеждане на парламентарните избори, която президентът определи:

„Искрено се надяваме да не се повлияете от, как да кажа, ясно е, че управляващите са изключително шумни и кресливи и използват всякакви начини за въздействие върху Вас, но в крайна сметка се надяваме, че ще вземете решение, което е необходимо и полезно за всички български граждани за една политическа партия, независимо коя е тя“.

„Просто обменихме мисли и каквато и дата да реши президента, ние ще се съобразим, защото той е президентът на България“, каза Йорданов след края на консултациите.

Последва среща с ръководството на обединението „Демократична България“. В началото на разговора беше изтъкната необходимостта да се гарантира, че грижата за здравето няма да повлияе върху честността и прозрачността на изборния процес.

Съпредседателите на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов и Христо Иванов/БТА

Съпредседателят на коалицията Атанас Атанасов предупреди:

„Основният риск на предстоящите избори се състои в това, че ще бъдат организирани от корумпираната Борисова държава и затова е необходимо да призовем колкото се може по-широки обществени кръгове да участват в контрола и наблюдението и контрола върху тяхното провеждане“. 

От „Демократична България“ са готови да предложат свои законодателни предложения. Съпредседателят на формацията Христо Иванов отправи три искания:

„ЦИК максимално бързо да публикува подробен здравен протокол, така че този здравен протокол да може да бъде тестван на предстоящите частични местни избори, които ще се провеждат и да могат да се нанесат корекции и да може да бъде предмет на голяма информационна кампания за гражданите. На второ място, ако отново бъде отварян изборният кодекс, въвеждането на пощенско гласуване. На трето място видеоизлъчване - стрийминг от момента, в който във всяка секция се преброяват гласовете и се съставят протоколите е изключително важна мярка“.

Държавният глава се срещна и с представители на гражданската платформа „Изправи се.БГ“.

Президентът разговаря и с лидера на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова/БГНЕС

Не бива да насаждаме недоверие към машинния вот, настоя президентът на срещата с „Изправи се.БГ“.

„Ние не трябва да насаждаме недоверие към този машинен вот. Напротив, той трябва да се ползва с голямо доверие и затова ще разчитаме и на извънпарламентарните партии да участват в процеса на проверка и одитиране на машините. И когато се знае, че минимум с контролна извадка може сверен контролния отрязък с електронната партия, аз се надявам, че няма да се стигне до злоупотреби. Но това трябва да бъде ясно разписано в алгоритми, процедури, методики, които към момента още няма посочени“.

Заради неяснотите около доставката на машини за гласуване лидерът на партньорската мрежа Мая Манолова обвини институциите в саботаж:

„Честно казано сме шокирани от лицемерието и от пълната абдикация на отговорните институции по отношение на организацията на предстоящия вот. Налице е откровен саботаж. За първи път наблюдаваме такъв откровен саботаж на организацията на честни избори от страна на институции, които са отговорни за тяхното провеждане“.

От т.нар. Отровното трио предложиха активна регистрация преди избори, гласуване по пощата и задължителна ваксинация на членовете на секционните избирателни комисии.

Според Румен Радев обаче това би било трудно постижимо особено в малките населени места.

Последната среща бе с ръководството на партия „Възраждане“.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов/БТА

Лидерът на формацията Костадин Костадинов подчерта, че е най-добре изборите да се проведат колкото се може по-рано: 

„Ние подкрепяме датата 28 март, като, разбира се, за да може да бъдат ангажирани голям брой хора, които да излязат, за да може изборният процес да е представителен и да има висока избирателна активност, смятаме, че изборната кампания трябва да протече при възможно най-малко ограничения от всякакъв характер, разбира се, като задължително поставим на първо място здравето и живота на нашите съграждани“. 

Вчера Румен Радев прие ръководството на Централната избирателна комисия и Националното сдружение на общините.

Консултациите започнаха на 5 януари със среща с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и здравни експерти.

Очаква се до края на януари Радев да насрочи с указ дата за провеждане на парламентарните избори. 

Утре срещите на президента с извънпарламентарни формации продължават. Една от тях ще е с „Републиканци за България“, съобщиха от партията. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.