Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът намали глоба за кмета на Дупница, наложена заради закрито градско сметище

Снимка: Кирил Фалин

Съдът намали глоба за кмета на Дупница, наложена заради закрито градско сметище

Районният съд в Дупница намали наполовина - от 6000 на 3000 лева, санкция, наложена от РИОСВ за кмета на общината инж. Методи Чимев заради закритото градско сметище, на което продължават да се карат отпадъци. 

Кметът не е изпълнил предписания на инспекцията да се предотврати карането на боклук на сметището, което не се експлоатира от 1 януари 2018 г., но често се самозапалва. 

Градското сметище на Дупница в местността Злево край града е на терен от около 200 декара. Сметонасипването там е започнало преди повече от 60 години. С отпадъци са замърсени към 80 декара терени, а приблизителният депониран отпадък с годините е внушителните 465 000 куб. м.

Сметището не трябва да се използва. При проверка на РИОСВ обаче са констатирани изсипани нови отпадъци, дори и в съседство. Дори не е имало поставена табела, че сметището не се използва. Общината все пак предприема някакви действия - прави се запръстяване на самозапалващите  се участъци по терена, което мотивира съдебният състав да намали санкцията за градоначалника Чимев. Общината има изготвен проект за рекултивация на терена за около 7 млн. лева. Решението може да се обжалва.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна