Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Програми за 400 млн. евро в подкрепа на бизнеса и работещите в Кипър

| обновено на 09.01.21 в 14:22

Нови програми на обща стойност 350 - 400 млн. евро за финансово подпомагане на бизнеса и работещите обяви правителството на Кипър днес. Те включват предоставяне на безвъзмездни средства, субсидии за заплати, 6-месечен мораториум върху изплащането на заеми, кредитни и данъчни облекчения.

Това е най-големият до момента пакет от социално-икономически мерки в защита на реалната икономика и доходите на засегнатите от коронавирусната пандемия в страната, заяви финансовият министър Константинос Петридис днес.

Шест специални плана ще подкрепят бизнеса, други осем програми са насочени директно към работещите и безработните.

Около 30 000 компании се очаква да получат безвъзмездно в брой от 1000 до 300 000 евро за покриване на оперативните си разходи по новата схема за държавна субсидия за фирми и самонаети. Общият бюджет за тази мярка е 200 млн. евро.

За период от 6 месеца, до 30 юни, се спират плащанията към банки на вноски и лихви по заеми за определени целеви групи кредитополучатели. Целта е да се осигури временна защита на засегнатите от пандемията и от новия локдаун граждани и бизнес, както и да се намали новата вълна от необслужвани кредити.

С 6 месеца се удължава и схемата за субсидиране на лихвените проценти по жилищни заеми

Фирми, чиято дейност напълно или частично е спряна, ще могат да плащат само 30% от наема на своите наемодатели за януари и февруари, а наемателите от държавата няма да плащат нищо.

Данъчни облекчения ще има за собствениците на имоти, отдавани под наем на фирми или граждани, които доброволно намалят наема през периода януари - март.

По осемте плана на социалното министерство ще се субсидират до 60% от заплатите в напълно или частично спрелите работа компании, помощ се предвижда и за безработните, и самонаетите.

Специална надбавка ще получат и родителите на деца до 15 г., които заради локдауна и затворените училища остават вкъщи.

С обявената вчера национална карантина в сила от 10 до 31 януари се спира работата на всички търговски предприятия (с изключение на магазините за хранителни стоки, здравни услуги и други основни дейности), а също молове, универсални магазини, ресторанти и много други обекти.

На среща вчера с лидерите на парламентарно представените партии президентът Никос Анастасиадис ги призова да приемат ревизирания вариант на бюджета, тъй като „държавата не трябва да се оставя да рухне в разгара на пандемия”.

Очаква се новият проектобюджет, с допълнения от опозиционните партии, да бъде обсъден от парламента на 18 януари.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.