Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти на СЗО пристигат в Китай на 14 януари за проучване по казуса "коронавирус"

Деца чакат в автобус в Ухан родителите им да ги вземат, след като са били на детска градина, Китай, 31 декември 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Делегация от експерти на Световната здравна организация (СЗО) ще пристигне в Китай на 14 януари, за да разследва появата на новия тип коронавирус. Това съобщи Държавният комитет по хигиена и здраве на Китайската народна република, предадоха световните информационни агенции.

По време на посещението чуждестранните експерти "ще проведат разследване заедно с китайски учени", се казва в изявлението. От комитета обаче не дават подробности за маршрута на специалистите.

Екипът от експерти, натоварен с изследването на произхода на коронавируса, причинител на Covid-19, трябваше да влезе в страната в началото на месеца. Но пристигането му беше забавено заради липсата на разрешение от страна на Пекин.

Новият коронавирус беше установен за първи път в китайската провинция Ухан в края на 2019 година и появата му се свързваше с пазар в града, припомнят световните агенции.

На този етап Световната здравна организация отчита, че броят на случаите на зараза с коронавируса по света от началото на пандемията надхвърля 90 милиона.

Най-много потвърдени заразени има в Съединените щати, следвани от Индия и Бразилия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна