Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оранжев код за интензивни валежи от дъжд в 5 области, за другите - жълт код

| обновено на 11.01.21 в 18:35
Снимка: БГНЕС

Предупреждение от втора степен - оранжев код, за интензивни валежи от дъжд е обявено за днес за 5 области. Това са Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. В тези области се очакват значителни валежи от дъжд, като сумарните количества могат да достигнат между 35 и 55 литра на квадратен метър.

За останалата част от страната кодът е жълт - за валежи от дъжд, а в Северозападна България - от дъжд и сняг.

Община Трън обяви бедствено положение, след като река Ерма излезе от коритото си в землището на Трън и наводни къщи и дворове.

Няма опасност от преливане на реки и язовири в София, има критични участъци в Нови Искър

Значително повишение е отчетено на нивата на всички реки на територията на Столичната община.

През целия ден се изграждаха защитни диги, а екипи на аварийното звено към общината и на пожарната отводняваха критичните точки в Нови Искър, където се наложи евакуация на хора, и в кварталите Требич, Мировяне и Житен.

Заради завиряване под моста в началото на квартал Курило автобусите по линия 23 и 26 бяха отклонени по Околовръстния път.

Най-критична е ситуацията в столичните райони Нови Искър и квартал "Требич", казва кметът на район "Надежда" Димитър Димов:

"Имаме завирявания на няколко места - до банята в квартал "Требич" и на входа на самия квартал, ул."Дуло". Най-неприятното е, че са много високи нивата на реките и връщат обратно в съществуващата канализация".

Наводнени са частни дворове, земеделски земи и приземни етажи на къщи. Хората се оплакаха, че няма кой да им помогне:

"Въртях няколко пъти на 112. Този с джипката така си отмина".

Според кмета Йорданка Фандъкова, екипи на пожарната и на аварийното звено правят всичко възможно да не прелеят реките. Помагат и на хората, чиито имоти са наводнени:

"Аз разбирам всички хора, чиито къщи са пострадали. Аз лично говорих с няколко от тях. Както виждате, всички са на терен, но все още продължава тази ситуация. Най-важното беше да можем да намаляваме нивата на реките. Докато това не се случи, няма как масово да се подпомагат, но въпреки това продължава работата. Тук е директорът на Столичната пожарна, техните екипи са на терен, екипите на Краси Димитров също, така че помагаме и ще продължим да помагаме на хората, но все пак трябва да овладеем ситуацията".

В няколко столични квартала има сигнали за наводнени къщи. Екипите на пожарната продължават работа по отстраняването на паднали клони.

Сериозно беше положението преди обед в района на село Калотина, където жена беше евакуирана.

Министърът на вътрешните работи призова водачите да бъдат внимателни заради очакваното застудяване в следващите дни.

Един от кварталите на село Калотина също е откъснат от придошлите води на реката. Жена беше евакуирана в района, а властите наблюдават водоем, който е потенциално опасен.

В следобедните часове на деня нивото на водата в района на село Калотина спадна между 5 и 10 сантиметра.

От МВР още снощи предупредиха, че валежите ще продължат, а след това се очаква и сериозно застудяване. Вътрешният министър Христо Терзийски:

"Прогнозата е, че валежите ще продължат до сряда-четвъртък, а след това се очаква рязко падане на температурите, при което ще имаме още по-тежка пътна обстановка".

Екипите на пожарната остават в готовност да реагират, ако обстановката се усложни.

Във връзка с обилните валежи и обявения „жълт код“ по разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова се извършва непрекъснато следене на нивата на реките и язовирите на територията на Столичната община, съобщават от общината.

Няма опасност от преливане на реките и язовирите на територията на Столичната община. Започнало е контролирано изпускане на язовирите "Суходол 2", "Иваняне" и "Мрамор".

Кметът Йорданка Фандъкова проверява на място ситуацията в Нови Искър в кв. „Кумарица“. Има повишение на нивата на реките. Към момента има три критични участъка в район Нови Искър. Екипите на "Аварийна помощ и превенция" на Столична община и "Напоителни системи" са на място.

Всички реки на територията на София са с повишени нива, каза кметът Йорданка Фандъкова, която е на място и помага с организация на екипите:

"Има залети земеделски земи, има залети дворове на къщи в район Нови Искър, Мировяне, Требич, Желява. Издигат се изкуствени диги. Първата ни задача е да се намалят нивата на реките. Заедно с "Напоителни системи" направихме прорез на река Блато, така че към момента започва леко да спада нивото".

Три екипа на пожарната работят на терен в столицата, заради наводнените участъци от кварталите Нови Искър, Мировяне, Мрамор и Требич.

До момента в София са подадени над 20 сигнала са отводняване на приземни помещения на къщи и 6 сигнала за паднали дървета.

Наводненията са настъпили след преливане на река Блато, която е част от водосборния басейн на река Искър. Няма данни за пострадали хора. На територията на Софийска област се отработват седем сигнала за паднали дървета и 8 случая на наводнени къщи, основно около село Калотина.

Евакуирани са хора от една къща в Нови Искър.

Над 200 сигнала са подадени до момента в пожарната и Столичната община за наводнени къщи, паднали дървета и други щети вследствие на силния вятър и дъжда в Западна България. На места река Искър е излязла от коритото си.

В столичния квартал Курило има екипи на полицията, които отклоняват автомобилите да не преминават заради придошлите води.

Поради завиряване под моста в началото на кв. Курило в Нови Искър временно автобусите по линии 23 и 26 са отклонени по Околовръстния път.

По пътя от Костинброд до Сливница има залят мост, а реката е преляла и в района на пътя между Нови Искър и Курило.

Един от кварталите на село Калотина също е откъснат от придошлите води на реката в района. Екипите на пожарната са на място и отводняват заедно с екипи на общините.

От Областната дирекция на МВР в София потвърдиха пред "Хоризонт", че има подаден сигнал за наводнени къщи в района.

Аварийните екипи отводняват критични места в Требич, Мировяне и с. Житен, като се изграждат на места и защитни диги.

Завиряване има под моста в „Нови Искър“ и в кв. „Требич“.

Няколко са критичните точки в квартал "Требич", информира кметът на район "Надежда" Димитър Димов:

"Имаме завирявания на няколко места, до банята в квартал "Требич" и на входа на самия квартал "Требич". Имаме наши екипи там. Най-неприятното е, че са много високи нивата на реките и връщат обратно в съществуващата канализация. Правят се диги, отводняват се улиците долу до банята. Надявам се да се изтекът реките, за да може да се нормализира положението".

Аварийни екипи отстраняват паднали дървета и клони по пътя Бистрица - Железница, както и пътя за с. Плана.

Шест екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и столичната пожарна реагират на сигнали за паднали клони и дървета във връзка с валежите в София.

През нощта екипите на общината са се отзовали на 20 сигнала за завирявания и паднали клони.

Във Варна голямо дърво падна на входа на Морската градина. Авариен екип работи по отстраняването му

Дърво е паднало и в крайната дясна лента на автомагистрала "Хемус" в посока село Приселци, област Варна. При инцидентите няма пострадали хора.

На седем сигнала за паднали дървета и клони са реагирали екипите на службата “Пожарна безопасност и защита на населението“ във Видин само за денонощие. Причината е натежалият мокър сняг.

Паднало дърво във Видин. Снимка БТА

Информация за проблеми службите продължиха да получават и тази сутрин. Има паднали дървета на пешеходни зони и детска площадка:

"Сутринта като видях, че са се обърнали на площадката с корените - в комплекс "Вида", на детската площадка. Ей така - направо с корените", разказа жителка на града.

Паднало е дърво и на алея в парка:

"Опасно е. Тук минават около 50 процента от града.  Просто е късмет, че не е имало никой тук", каза видинчанин пред БНР.

Разчистването в града продължава.

Придошлите води на река Градевска край Симитли отнесоха автомобил, пресичащ моста над реката, потвърди за "Хоризонт" говорителят на полицията в Благоевград Йорданка Шаркова:

"Няма пострадали хора. Водачът на автомобила е излязал. Сам е потърсил помощ, за да се изтегли джипът от реката в обедните часове на деня".

В Хасковско беше отчетено повишаване на нивата на река Марица при Димитровград и Свиленград, както и на язовир "Ивайловград", но не е достигнат жълт праг на опасност.

Около 40 литра на квадратен метър е количеството дъжд, паднал в Маджарово.

В останалите общини на Хасковска област валежите са между 20-30 литра на квадратен метър.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна