Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свлачища затрупаха 11 души в Смолян

Частично бедствено положение обявиха смолянските общини Доспат и Мадан

| обновено на 12.01.21 в 18:27
Затрупана от свлачище къща в Смолян.
Снимка: БГНЕС

В Смолян 11 души от семейство Райчеви, след които 7 деца и четирима възрастни, бяха спасени от отломките на срутилата се върху главите им в нощта срещу вторник къща на ул. "Младост" в областния град.

Общината подготвя резервни общински жилища, които се ползват при бедствени ситуации.

Заради обилния дъжд в продължение на три дни скатът подгизнал и къщата се срутила в дерето. На спешния телефон сигналът гласял: "Умряха всички, идвайте, пълно е със загинали".

Екипи на пожарната, полицията и община Смолян веднага се отзовават на място. 8-годишно дете е настанено в областната болница с по-тежки наранявания. Останалите са пострадали леко.

"През нощта, както спим, се е срутила къщата върху нас. И ние бяхме вътре. Тя беше затрупана. С големи мъки се измъкнахме“.

7 деца и жена ми и аз, и чичото и жена му…Комшиите ни изкараха от къщата и ни закараха в болница. Останахме на пътя, нямаме къща, няма къде да спим“, разказаха пострадалите пред БНР.

За последното денонощие в областта са паднали близо 80 л кв. м, активизираха се много свлачища, паднаха подпорни стени. 

Частично бедствено положение обявиха кметовете на общините Доспат и Мадан. В община Доспат най-тежка е обстановката в село Барутин, където река Доспатска в долната си част на селото е над 3 метра, излезе от коритото си и наводни къщи и складове в селото.

„Досега не е била толкова голяма водата. При моста, където е най-ниската точка, над 3 метра е водата. Да видим… После ще преценим какви са ни щетите", каза кметът на Барутин Красимир Мантов.

Активизирани са свлачища в селата Късък, Любча и Бръшлен. Със заповед на кмета на община Мадан Фахри Молайсенов е обявено частично бедствено положение за част от територията на общината.

Бедственото положение обхваща улици в града и пътища за села в общината.

Пороите са предизвикали пропадане на подпорни стени на улиците "Туристическа" и "Родопи", достъпът до тях е затворен. Затворени от пропадане на скатове са общинските пътища до селата Чурка, Ловци, Шаренска, Крайна, Върбак.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна