Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават отводнителните дейности в общините Сърница и Велинград

| обновено на 13.01.21 в 12:48
Снимка: БГНЕС

Продължават отводнителните дейности в общините Сърница и Велинград. Продължава и разчистването на пътя Велинград - Сърница след активизираното свлачище снощи. Заради него е ограничено движението по пътя Велинград-Сърница, съобщи по-рано днес БНР кметът на общината Неби Бозов:

„Екипи на областно пътно управление успяха да направят пътя проходим, но все още трябва да се почисти свлачището. Река Доспатска на моменти на много места е излязла от коритото си и създаваше предпоставки да отнесе мостове, но вследствие на това, че дъждът спря, надяваме се, че няма да се случи това нещо. Ние направихме една много голяма дига. Населеното място Побит камък беше под реална опасност да бъде залято цялото от река Доспатска. Ще укрепим още малко дигата, превантивно“. 

„Все още има наводнени ниви. Има си ток в трите населени места. Дори в момента с моя екип продължаваме с Медени поляни, има сигнал за паднала стена на училището - да я опишем и да предприемем мерки да я възстановяваме при първа възможност“, допълни той.

Временно преминаването по пътя в района на разклона за Грашево се осъществява в една лента.

Нормализира се и обстановката във Велинград, който частично бе залят от река Луковица. Всички реки и водоеми са под 24-часово наблюдение.

Под особен мониторинг е и районът на главната подстанция на входа на града, където също има покачване на води. Това каза за БНР председателят на кризисния щаб Атанас Палигоров:

„Има мобилни екипи, които следят на територията на цялата община нивата на реките, в постоянен контакт сме с ръководството на „Напоителни системи“ относно язовирите и тяхното състояние и при евентуална криза бихме реагирали на момента с пясък, със заграждения, диги и така нататък. Считаме, че към момента гражданите трябва да бъдат успокоени, няма проблем за сигурността и тяхното здраве“.

В отводнителните работи се включиха и членовете на офроуд клуба. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени