Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Когато любовта към киното говори

3
Кадър от филма "Курортен сън"
Снимка: РБ "П.Славейков"-Варна

Първият варненец, снимал филми, е Панайот Кенков. Именно във Варна той основава и първият български киноклуб.

Спомняме си за него в Деня на българското кино – 13 януари. Датата не е избрана случайно. На 13 януари 1915 г. в първото столично кино "Модерен театър" се състои публичната премиера на първия български игрален филм "Българан е галант". Сценарист и режисьор на немия черно-бял филм е легендарният пионер на българското кино Васил Гендов.

По повод празника Изпълнителна агенция Национален филмов център прави жест към българските зрители с безплатни прожекции в интернет.В сряда, в часовия пояс 16.00 – 24.00 ч. на платформата www.neterra.tv/plus ще могат да се видят свободно 16 документални и 23 пълнометражни игрални български филма от последните години. Сред тях са продукции като „Безкрайната градина“, „Маймуна“, „Диви и щастливи“, „Писма от Антарктида“, „Слава“, „Посоки“, документалните филми на АГИТПРОП, Найо Тицин и още много други.

Но да се върнем към първите стъпки на седмото изкуство във Варна. Панайот Кенков е роден на 16 август 1899 г. във Варна. Баща му Христо Кенков е строителен предприемач. Родителите му искат Панайот и брат му Коста да учат инженерство, за да пометат семейното строително акционерно дружество. Братята Кенкови обаче от деца се вълнуват от изкуство – Панайот устройва представления с „магически фенер“, рисува, свири на пиано, харесва фотографията, а най-голямата му мечта е да притежава собствен прожекционен апарат.

През 1911 г. Коста заминава да учи в Париж и оттам изпраща на брат си френски киносписания и книги за самообучение.

През 1920 г. Панайот Кенков завършва Търговската гимназия във Варна, а през 1924 г. се дипломира във Висшия педагогчески институт, специалност „Физика и математика“. По настояване на баща си става банков чиновник, а в свободното си време изработва илюстровани картички.

През 1924 г., подпомогнат от приятели, Панайот Кенков основава Дружество на кинолюбителите – първият български киноклуб.

Първата продукция на „Филмова лаборатория Кенков-филм, Варна“ е комедията „Курортен сън“, чиято премиерата е на 31 октомври 1926 г. във варненското кино „Прошек“.

Вторият опит на Панайот Кенков – „Когато любовта говори“, е по мотиви от разказа „Лепо“ на Елин Пелин. Премиерата е на 18.09.1928 г. във варненското кино „Ранков“, а след нея филмът е излъчен още в Русе, Враца и Шумен.

Чуйте още за Панайот Кенков в откъс от предаването „Неизвестно за известното“ с Борислав Дряновски и Светлана Вълкова:


За Панайот Кенков и неговите филми може да прочетете и в сайта на Варненската библиотека: “Курортният сън” на Панайот Кенков | ИнфоПорт | Регионална библиотека "Пенчо Славейков" - Варна (libvar.bg)


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия