Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безредици в Мездра, пратиха жандармерия

Има петима задържани, други се издирват, образувани са 2 досъдебни производства

| обновено на 13.01.21 в 20:15
3
Блокираната ул. „Сливница“ в Мездра, където бяха безредиците.
Снимка: Ива Антова

Две досъдебни производства за хулиганство и повреда на имущество са образувани за безредиците в Мездра днес около обяд пред дома на заподозрения по случая с починалото момче. Петима са задържаните. Продължава издирването на другите участници в размириците. 

Домът, където последно е гостувало починалото момче при друго дете и който е собственост на баща му, задържан по случая, се охранява от МВР още след инцидента миналия петък.

Днес по обед, когато възникват безредиците, в района е имало над 10 полицаи.

Окръжният прокурор на Враца Владимир Сираков:

„По първоначална информация имаме няколко на брой лица, които са хвърляли камъни и са увредили два автомобила на конкретния адрес. Работи се към настоящия момент, издирват се участвалите в това деяние“.

На къщата са счупени прозорци с хвърлени предмети, обърнати са два високопроходими автомобила, собственост на задържания.

След безредиците към охраната бяха присъединени и сили на жандармерията.

Старши комисар Янко Янколов – директор на областната дирекция на МВР във Враца:

„Нашата цел е да не допуснем нарушаване на обществения ред, особено с такава дързост“.

Дядото на починалото момче – бившият депутат Тома Томов, заяви, че безредиците са провокирани от обърканото, по думите му, разследване.

„До снощи, до 17.00 часа, се срещнах и с главния прокурор, и с окръжния прокурор. Аз бях убеден, че всичко е наред, да има спокойствие, обаче от снощи започна да вали информация и то се оказа за съжаление, че е истинска. Няма местопроизшествие. Телефоните са били при тях постоянно. Не са извикали криминалисти. Тогава се появяват тези неща, когато хората започват да се съмняват в справедливостта и в закона. Кой провокира тези неща?“.

Томов изрази недоумение защо такъв случай на причинена смърт се разследва от районна прокуратура, при условие, че това е в компетентността на окръжната. Каза още, че са предприети действия случаят да бъде поет от окръжната  прокуратура във Враца.

Той изрази удовлетворение от срещата си вчера с главния прокурор, който днес преди обед беше в Мездра, където се срещна с разследващите по случая.

От МВР съобщиха по-рано, че части на полицията и жандармерията се изпращат спешно към Мездра, за да възстановят реда. 

Безредиците възникнаха, след като главният прокурор Иван Гешев си тръгна от Мездра.

"Няма официален документ - известие, че ще се предприемат протестни действия на тази улица. Ако има нещо, то е самоуправство". Това заяви пред БНР кметът на Мездра Иван Аспарухов.

Той посочи, че от полицията има информация, че са предприети охранителни дейности, всичко е под контрол и от МВР ще излязат с информация.

Улицата, където е домът на задържания за убийството. Снимка: Ива АнтоноваУлицата, където е домът на убитото момче. Снимка Ива Антонова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна