Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК одобри под условие придобиването на Refinitiv от Лондонската фондова борса

Европейската комисия обяви в сряда, че е одобрила придобиването на компанията Refinitiv, която е доставчик на данни за финансови пазари и инфраструктура, от Лондонската фондова борса (London Stock Exchange Group или LSEG).

Одобрението е условно, се казва в изявлението на комисията и се добавя, че разследването на сделката между двете компании е установило, че "трансакцията, както първоначално беше обявена, би навредила на конкуренцията“.

Като начини за отстраняване на притесненията на Комисията, Лондонската фондова борса предложи три ангажимента, включително отнемане на нейния дяла от 99,9% дял в Borsa Italiana Group.

"Инфраструктурната конкуренция в търговските услуги и достъпът до продукти с финансови данни при справедливи и равни условия е от съществено значение за европейската икономика и по-специално за потребителите и бизнеса. Днес можем да одобрим предложеното придобиване на Refinitiv от LSEG, тъй като Лондонската фондова борса предложи ангажименти, които ще гарантират че пазарите ще останат отворени и конкурентното придобиване няма да доведе до по-високи цени или по-малък избор и иновации за тези продукти", подчерта изпълнителният вицепрезидент на ЕК Маргрете Вестагер.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени