Готварска книга - комична и с пътешествия. С това изненадва в началото на 2021 г. журналистката Милена Димитрова, позната до момента с текстове и книги за българите в чужбина, за историята на родните компютри, за парламентарния живот и дейност („Втората България“, „Златните десетилетия на българската електроника“ вече са изчерпани).
Заглавието „Проклятието на бялото сирене“ може да подскаже тематиката, но може и да подведе читателя, че става дума за криминале. Жанрът обаче e извън стандарта.
„Книгата е опит човек да не се взема само насериозно. И то в жанр, който почти не се среща. Пишех за удоволствието.
Удоволствие е не само на поемаш храна, но и да научиш как го приготвят другите, другаде, другояче. Да прочетеш какво точно ядеш“, отбеляза Милена Димитрова. И с усмивка коментира известната фраза на един български спортист: „И без борба можеш да си доставиш удоволствие с храната и познанието за нея“.
Глобализацията разширява възможностите на човека, а възрастта ги свива, каза още журналистката и писател. Важното е да не губим и нарушаваме фокуса. Тя е приела три подхода за тази цел: да яде вкусно и до насита; най-доброто в кухнята изключва компромисите с качеството; добре е да се обича, това, което си сервираме.
Чуйте целия разговор на Катя Василева с Милена Димитрова.
Отзиви: