Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетната комисия в НС прие промените в КСО за реда за получаване на втора пенсия

| обновено на 14.01.21 в 18:03
Снимка: БГНЕС

Три варианта за получаване на втора пенсия одобри на първо четене комисията за бюджет и финанси. Въпреки че не е водеща по промените в Кодекса на социално осигуряване, тя гласува ключовите текстове, с които се урежда изплащането на пенсиите от задължителните допълнителни фондове, които към момента управляват средства за над 17 милиарда лева.

Пожизнена пенсия, срочна пенсия или еднократно изплащане на партидата - това са трите варианта, пред които ще се изправят бъдещите пенсионери, които имат натрупани средства във втория стълб на пенсионната система.

Законопроектът бе подложен на сериозни критики, включително и от Комисията за финансов надзор. Например:

„Извършването на актуализацията на пенсията не е уредено в цялост, а е оставено на преценка на пенсионноосигурителните дружества и не са посочени ясно правата на лицата. По отношение на разсрочените плащания от професионален фонд и тяхната актуализация, както вече казах, отсъства уредба“, коментира Диана Йорданова от небанковия регулатор.

Румен Гечев от левицата също остро разкритикува текстовете, като даде пример, че 50 % от доходността по партидите трябва да отива във фонд за изплащане на вторите пенсии, който се намира вътре в самите дружества:

„Това решение не е удачно, тъй като този резерв е предназначен да покрива инвестиционния риск в края на съответната фаза“.

Йордан Цонев от ДПС:

„Аз казвам, че това от финансова гледна точка е абсолютен удар по доходността – на пенсионерите, не на дружествата“.

Депутатите от ГЕРБ подкрепиха законопроекта на първо четене, но силно препоръчаха на водещата социална комисия да създаде работна група между двете четения, за да се отстранят проблемните области. 

Новите текстове са ключови за поне 17 000 жени, които ще се пенсионират тази есен, както и за повече от 3 млн. осигурени в частните фондове.

В пленарната зала на парламента промените ще бъдат разгледани на първо четене в петък.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!