Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проверка установи, че 24-има души са ваксинирани в нарушение на ваксинационния план

Министър Ангелов: Ако бях принципал, щях да уволня шефа на болницата в Сандански

Директорът на лечебното заведение смята, че няма нарушения

| обновено на 14.01.21 в 18:40
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов
Снимка: БТА

Приключила е проверката на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ за ваксинирането на общински съветници в Сандански, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов.

От нея става ясно, че на 8 януари са извършени имунизации на 7 служители от социалния патронаж, един учител и един пенсионер.

На 9 януари са имунизирани 24 души, сред които и роднина на директора на лечебното заведение, които не са включени във Фаза 1 от Националния план за ваксиниране срещу Covid-19.

Сред ваксинираните са били местни законодатели, включително председателят на Общинския съвет Николай Шаламандов от ВМРО, както и дъщерята на шефа на болницата.

Петдневният срок за прилагане на ваксините е бил валиден до 11 януари, което означава, че е имало време те да бъдат пренасочени, посочи министър Ангелов. 

„Считам, че изпълнителният директор на болницата не е спазил изискванията на имунизационния план на Република България, ваксинационния план, не е осъществил достатъчно добра организация и координация. Лечебното заведение е общинско. Министърът на здравеопазването не може да извърши кадрови промени в него“, каза той.

„Ако това лечебно заведение беше под ръководството... и Министерството на здравеопазването беше принципал, щях да освободя изпълнителния директор“, добави министър Ангелов.

Директорът на болницата в Сандански Илия Тонев призна, че дъщеря му е имунизирана.

„В последния момент се наложи и на дъщеря ми да направя ваксина“

Според д-р Тонев обаче нарушение на закона няма.

„От чисто юридическа гледна точка няма никакви нарушения. Защото в плана пише приоритетно, не пише задължително. Сто и шест души от 450 души персонал изявиха желание за ваксинация“, каза той.

Причината за  ваксинирането на хора, които не попадат в първата фаза за имунизация, е че много от медиците в списъка са се отказали, други пък са се заразили с Covid-19, преди да дойдат ваксините. Така от списъка отпаднали над една трета. Тревожно нисък е и процентът на желаещите  да се ваксинират медици- едва 20 процента според  д-р Илия Тонев.

Работата на РЗИ - Благоевград също е проверена, като там не са отчетени сериозни нарушения, които да налагат санкции.

Кметовете на Сандански, Петрич, Струмяни и Кресна, чиито общини са принципали с дялово участие в болницата в Сандански са поискали от Министерството на здравеопазването и Агенцията за медицински надзор пълна информация за проверката.

След това обещават „да бъдат предприети съответните адекватни действия“.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.