Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Александър Носиков: След лек Covid обикновено няма големи остатъчни проблеми

Д-р Александър Носиков
Снимка: Емил Николов

Повечето пациенти, които карат леко Covid, нямат големи остатъчни проблеми във времето. Те се възстановяват за два-три месеца и не остават трайни следи нито в белите дробове, нито в сърцето, заяви пред Радио София д-р Александър Носиков:

"Най-често наблюдаваме като проблем перикарни реакции с малки изливи около сърцето. Може би около 70-80 процента от пациентите ги имат. Много малка част от пациентите имат перикардит - възпаление на торбичката около сърцето, при което е необходимо специфично лечение."

За поставяне на точна диагноза е необходимо кардиологът да прегледа лично пациента, да му направи ехокардиография, електрокардиограма, а при нужда да бъдат направени и допълнителни изследвания. По време на прегледа, ако лекарят е обучен и може да прави белодробен ултразвук, може да провери и за белодробно засягане.

След тежка вирусна инфекция човек не трябва да се натоварва два-три месеца и много плавно да се завръща към физическите натоварвания. Това се дължи на факта, че потенциално може да бъде засегнат сърдечния мускул, като това състояние се нарича миокардит, предупреди д-р Носиков.

Той припомни, че инфекцията Covid-19 има свойството да засилва предходни състояния. С други думи, ако пациенти е имал предиабет преди вирусната инфекция, след прекарването й той вече може да се окаже с диабет.

Чуйте интервюто на Мария Илиева с д-р Александър Носиков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна