Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорди за DJIA и Nasdaq при старта на Уолстрийт в очакване на антикризисния пакет на Байдън

Индексът "Дау Джоунс" (DJIA) на 30-те големи американски компании и технологичният индекс Nasdaq Composite достигнаха  в началото на търговията в четвъртък нови исторически върхове, тъй като инвеститорите са в очакване по-късно през деня новоизбраният президент Джо Байдън да представи своя финансов план за справяне с негативните икономически последици от коронавирусната пандемия.

По-рано днес CNN съобщи, че Байдън ще представи довечера пакет фискални помощи за 2 трлн. долара по време на събитие в Уилмингтън, Делауеър, докато според източници на Ройтерс новият пакет икономически стимули ще надвиши 1,5 трлн. долара.

Позитивният старт на търговията на Уолстрийт е факт въпреки изненадващо силното нарастване на исковете за обезщетения при безработица през последната седмица до 5-месечен връх в резултат на негативния икономически ефект от разрастващата се коронавирусна пандемия в САЩ. Тези данни обаче подсилват очакванията на инвеститорите за спешна необходимост от допълнителен пакет държавна финансова помощ.

Индексът DJIA нарасна в началото на днешната сесия до нов рекорден връх от 31 233 пункта, преди да върне леко назад, повишавайки се с 0,35% към 31 170 пункта.

Технологичният индекс Nasdaq Composite пък удари исторически връх от 13 220 пункта, след което стабилизира малко над нивото от 13 200 пункта, нараствайки с 0,6% в рамките на деня, докато широкият фондов индекс S&P 500 се повишава с около 0,3% към 3 820 пункта, като за сега задържа непосредствено под рекордния връх от 3 826 пункта, достигнат на 8-и януари.

Инвеститорите не се фокусират върху гласувания снощи от Камарата на представителите на САЩ втори импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, тъй като този ход беше напълно очакван, но е малко вероятно да бъде одобрен и от Сената, където се изисква мнозинство от две трети за подобно решение.

Освен очакваното с повишение внимание изказване на новоизбрания президент Джо Байдън, внимателно ще се следи и планираната за по-рано тази вече реч на управителя на Федералния резерв Джером Пауъл (след 19:30ч. българско време).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна