Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Личните лекари вече имат подробно описание на ваксината на Модерна, все още не са получили за тази на Пфайзер/Бионтех

Снимка: БТА



Общопрактикуващите лекари в Кърджали все още не са получили подробно описание на характеристиката на ваксината срещу ковид-19 на Пфайзер/Бионтех. 
"Описанието на тази на Модерна я получихме преди два дни", коментира личният лекар д-р Светлана Гаджева. 
Тази неизвестност затруднява медиците дали да препоръчат ваксиниране на своите пациенти и коя ваксина да изберат, каза още д-р Гаджева и добави:
"Хората ежедневно се консултират дали да си направят ваксина, но е много трудно да кажа „Да, направете“, имайки предвид, че няма ваксина за Covid-19 в момента за която да знаем какви са страничните ефекти. Аз в интерес на истината в началото ги оставях сами да преценят, защото просто не знаех какви са страничните ефекти и специално има ли някъде изявена алергия, лично аз не препоръчвах ваксинирането, но при всички останали случаи, особено при тежки сърдечни заболявания, захарен диабет и т.н. търсим по-малкото зло, т.е. неизвестното зло ако щете. На Пфайзер никой не ни е пратил информация. Това, което ме смущава в тяхната ваксина е, че трябва да бъде съхранявана на толкова ниска температура. По принцип всяко едно вещество съхранявано на толкова ниска температура, предполага някаква неустойчивост." 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна