Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова порция Covid ограничения в Европа

| обновено на 15.01.21 в 18:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Редица европейски държави прилагат нова порция ограничения, насочени срещу разпространението на коронавируса. Мерките в някои страни са свързани с новия щам на заразата в Бразилия.

Великобритания забрани от днес влизането в страната на пътници от Южна Америка, Португалия и Кабо Верде.

Забраната, издадена от властите в Лондон, за влизане в страната, няма да важи за британски и ирландски граждани или чужденци с право на пребиваване в Обединеното кралство. Те обаче ще трябва да се изолират за 10 дни при пристигането си във Великобритания.

Смята се, че подобно на новия щам на коронавируса, установен за първи път във Великобритания и Южна Африка, вариантът, регистриран в Бразилия, може да е по-заразен.

И в други страни на Стария континент затягат мерките срещу Covid-19.

Междувременно в Португалия влиза в сила втора национална карантина. Оставането по домовете ще е задължително, както и дистанционната работа.

И Франция продължава да затяга мерките в опит да ограничи разпространението на Covid-19. От утре полицейският час ще започва в 18:00, а не от 20:00 часа, както беше досега и ще продължава до 6:00 часа сутринта. Мярката ще бъде в сила най-малко 15 дни.

Всички граждани ще трябва да останат по домовете си, а търговските обекти и публичните учреждения ще затворят. Предвижда се изключение при пътуване до работното място и при необходимост от лечение.

Германия прехвърли днес прага от два милиона случая на Covid-19. Това става в момент, когато германският канцлер Ангела Меркел предлага затягане на мерките в страната.

В Румъния започва вторият етап от ваксинацията, който ще обхване хората над 65 годишна възраст, лицата с хронични заболявания и служителите, които извършват ключови дейности.

В самата Бразилия правителството все още не е обявило официална дата за начало на ваксинацията, но заяви, че това не може да стане преди 20 януари.

Президентът Жаир Болсонаро, който е остро критикуван за реакцията си на пандемията, тъй като Бразилия е на второ място в света по починали от Covid-19 след САЩ, е под нарастващ натиск, защото втората вълна на инфекциите е по-силна от първата.

Правителственият имунизационен план се основава на прилагането на две ваксини - на „АстраЗенека“ и на китайската компания „Синовак Биотех“.  И двете кандидатстват за разрешение за спешно използване в Бразилия и се очаква здравният регулатор Анвиса да реши в неделя дали да ги одобри.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени