Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина актьорът Питър Марк Ричман, партнирал на София Лорен в „Черната орхидея“

Питър Марк Ричман със съпругата си - актрисата Хелън Ричман, и сина си Ориен Ричман, който също е актьор, 14 май 2019 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Почина американският актьор Питър Марк Ричман, участвал в телевизионни сериали и игрални филми, съобщи БТА, като цитира Асошиейтед прес.

Ричман е издъхнал в дома си в Удланд Хилс, в района на Лос Анджелис на 93 години.

Роден във Филаделфия, Ричман работи като фармацевт, преди да се отдаде на сцената. През 1953 г. той започва да играе в театъра.

През 1958 г. се снима със София Лорен в "Черна орхидея".

Известен е и с ролите си в комедията "Голо оръжие 2 1/2", "Петък 13-ти Част 8", както и с участието си в телевизионни поредици като "Стар трек: Следващото поколение", "Бевърли Хилс, 90210" и "Санта Барбара".

Автор е на пиеси, разкази, роман и автобиографична книга.


„Черната орхидея“ е филм на режисьора Мартин Рит от 1959 г., с участието на София Лорен и Антъни Куин в главните роли, а в актьорския състав са също Питър Марк Ричман, Вирджиния Винсент, Франк Пулия, Джими Беърд и Наоми Стивънс.

За ролята ѝ във филма на София Лорен  е присъдена наградата на Венецианския кинофестивал за най-добра актриса, изпълнила главна роля в лента, включена в конкурсната програма, както и приз  „Давид ди Донатело“ от Академията за италианско кино.
 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна