Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът отпусна 220 хил. лева за почистване на река Искър

| обновено на 15.01.21 в 19:58
Снимка: Правителствен пресцентър

На извънредно заседание правителството отпусна 220 хиляди лева  за почистване на отпадъците от коритото на река Искър пред стената на ВЕЦ „Своге“.

Премиерът Бойко Борисов поиска от кмета и от областния управител да започнат възможно най-бързо почистването.

“Намерете вариант веднага да се влезе да се чисти, ако трябва през бедствено положение, вие го намерете. И то е такова, като го гледате. За съжаление пак от български граждани са нахвърляни всички тези отпадъци по деретата, колкото и да провокираме с подобни дейности тяхното благоразумие - да не го правят, за съжаление това е една отдавнашна практика“, каза Борисов.


Илиян Тодоров, областен управител на а Софийска област, уточни, че проблемът е сериозен, и тъй като боклуците са извън урбанизираната територия на града, е ангажимент на областната администрация:

“Между 10 и 12 дка боклук – телевизори, хладилници, дивани, бутилки, какво ли не. Във връзка с времето и обстановката ситуацията е сериозна, тъй като тези боклуци могат да преминат в град Своге“.

Кметът на Своге Емил Иванов отбеляза, че до 10 дни проблемът ще бъде решен, работна група ще оцени количеството на боклука, който се е събрал пред стената на ВЕЦ-а, както и колко средства ще бъдат необходими за почистването му .


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна