Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на пловдивско село на протест заради лошото качество на водата

| обновено на 16.01.21 в 12:22
Снимка: Кремена Данева

Жителите на пловдивското село Брестовица излязоха на поредния си протест срещу лошото качество на водата. Те са недоволни, че близо година заплащат за услугата по обичайните тарифи, при условие че съдържанието на манган във водата остава високо и тя може да се ползва само за санитарно-битови нужди. 

Много от присъстващите над 300 души на протестния митинг в селото носеха бутилки и буркани с кафеникава вода, за да покажат какво тече от чешмите им: 

„Не може да се упражнява геноцид върху 4000 човека, които живеят в Брестовица, защото това наистина е гавра с населението“;

„XXI в. да носиш вода, за да се изкъпеш?! Децата започнаха да получават алергии!“;

„Не става нито за готвене, вече не става и за миене, за нищо не става! Развалят се бойлери, уреди, перални“;

„Всяка седмица ние сме с тубите за вода!“.

Хората в Брестовица са категорични, че до замърсяването на водоизточниците се е стигнало заради нарушения при изграждането на водното огледало към близката мини-ВЕЦ и настояват виновните да бъдат установени и наказани.


Областният управител Дани Каназирева, която присъства на протестния митинг подчерта, че се очаква в края на месеца експертното становище на назначената специалната комисия, която трябва да предложи решение на проблема като например:

„Да бъдат изградени дублиращи кладенци и дали те ще имат достатъчно висок дебит, за да захранят населеното място и на следващо място, едва тогава, е изграждането на нов водопровод“.

От ВиК-Пловдив посочиха, че като временно решение са поставени филтри за пречистване на водата. Според дружеството в дългосрочен план са нужни нови водоеми и нова довеждаща и вътрешна мрежа, като средства ще бъдат осигурени от държавата и холдинга. 

Участниците в протест дадоха срок до 3 месеца за реални действия, в противен случай заплаши, че ще подновят акциите на недоволство.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна