Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фотодокументалисти от България ще снимат в Тараклия живота на бесарабските българи

Михаела Аройо и Денислав Стойчев
Снимка: БТА

Фотодокументалисти от България - младата двойка Михаела Аройо и Денислав Стойчев, пристигнаха в Тараклия да снимат живота на бесарабските българи, предаде БТА. Професионалните фотографи напуснаха работата си в София и от няколко месеца са на свободна практика. Те започнаха да работят по проекта на Национален фонд „Култура“ към Министерството на културата на България „Творчески инициативи“, по който миналата есен Михаела е спечелила грант. Програмата финансира разходи по артистични проекти на културни дейци в различни сфери на изкуството и културата.

Гостите от България разказаха за работата си по проекта разказаха в пресклуба на БТА в Тараклия. Тук те се запознаха и с кмета на града Вячеслав Лупов, който им пожела успехи в начинанието и предложи да помага, с каквото може. По думите на младите хора идеята им е да разкажат чрез снимки, под формата на фотоизложба, за бесарабските българи - „за историите им, не само за обичаите и традициите, а и за бита, за ежедневния им живот“. За целта двойката посещава културни, образователни институции, частни домове в селата с българско население на тараклийския район и Гагаузия - Кайраклия, Горна Албота, Новосьоловка, Кирсово, както и градовете Тараклия, Твърдица, Комрат. Жанрът в който работят е документална фотография: „Гледаме да покажем, да заснемем нещата такива, каквито са. Искаме фотографията да не бъде просто снимка за картичка или за календар, а да бъде по-дълбочинна - документално изследване на бесарабските българи - проблемите, навиците им“, обясни Стойчев.

„Поради променливата обстановка покрай коронавируса все още не се знае, къде ще бъде организирана изложбата. Искам да е на живо и в един от градовете на България, откъдето са дошли повече от преди 200 години сънародниците ни в Бесарабия. Искам тази изложба да послужи като медиатор между българските общности“, сподели фотографката. Тя призна, че темата за българските общности е обширна и интересна, затова ще продължи да я изследва и след приключването на проекта през март тази година.

Преди да дойдат при бесарабските българи, живеещи в Молдова, Михаела и Денислав са посетили 12 български села в Украйна.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.