Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черквата в Мелник отбелязва храмов празник

Единствената черква в България, която носи името на Свети Антоний Велики, се намира в Мелник. Всяка година на този ден в храма идват богомолци, търсещи изцеление на тялото и душата пред чудотворната икона на светеца.

Възрожденската църква, носеща името на Свети Антоний Велики, е една от петте, оцелели в Мелник след опожаряването му през 1913 година. Смята се, че е построена през 1869 година, но самата чудотворна икона на светеца според изследователи е много по-стара. По време на реставрацията на храма преди повече от 40 години, ценните икони от царския ред изчезват мистериозно, като остава само тази на Свети  Антоний.  

Редица предания и човешки истории потвърждават чудотворното въздействие на храмовата икона, а хората отправят молитви към светеца за физическо и душевно изцеление.  Според мелничани образът на  Свети Антоний не допуска всеки до себе си, а само тези със силна вяра и чисти помисли.

Впечатляващо е и изографисването на църквата, в което преобладават флоралните мотиви и уникални библейски сцени.

На пода в центъра на храма е поставен уникалният печат на Цариградската патриаршия. Твърди се, че двуглавият орел излъчва силна енергия, която пречиства и изцелява.

Единствената  черква у нас, носеща името на Свети Антоний е обявена за паметник на културата от национално значение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна