Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Най-подходящото време за избори беше септември

Румен Радев
Снимка: архив

Президентът Румен Радев заяви, че най-подходящото време за провеждане на изборите е било през септември, след протестите с искане на оставката на правителството.

По думите му правителството носи вина за починали от Covid-19, защото не е подготвило страната за втората вълна на пандемията:

"През тези месеци бяха източени милиарди от Държавния бюджет и можехме да предотвратим тези загуби, ако бяхме провели изборите навреме".

Президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъстваха в Римокатолическата катедрала „Св. Йосиф“ в София

По повод критиките за датата на изборите – 4-и април, президентът Радев каза, че партиите нямат основание да недоволстват:

"Сега въпросът е не толкова кога, а как ще проведем тези избори. Управляващите отказват да предприемат належащите действия за оздравяване на изборния процес и затова всички ние заедно трябва да бдим за спазването на закона. Искам да подчертая, че ни предстоят редовни парламентарни избори. Щом изборите са редовни, партиите нямат основание за претенции към датата".

Това каза Румен Радев преди литургията и церемонията по епископско ръкоположение на Негово Преосвещенство монсеньор Румен Станев в Римокатолическата катедрала "Св.Йосиф" в София.

Католическата общност не се намесва в държавните решения. Това заяви говорителят на Католическата църква у нас Ива Михайлова по повод призива на кмета на град Раковски Павел Гуджеров - президентът да насрочи друга дата за изборите, различна от четвърти април, когато е католическият Великден:

"Църквата не се бърка в делата на държавата. Всеки католик може да изрази своята лична позиция. Това обаче не е позицията на Католическата църква в България. Ние уважаваме решенията на компетентните органи и не е наша работа да ги коментираме или да участваме в тях".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна