Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира втората фаза на имунизацията срещу Covid-19

| обновено на 18.01.21 в 12:26
2
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов бе прегледан преди да получи втора доза от ваксината в Александровска болница.
Снимка: Евелина Стоянова

Част от ваксинираните с първата доза от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ от днес започват да получават втората доза. 

В 10.00 ч. започна вторият етап от ваксинирането на личния състав на Военномедицинска академия (ВМА). Втора доза бе поставена на началника на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски, а такава ще получат и всички медици, които бяха ваксинирани срещу Covid-19 в края на месец декември.

Мутафчийски заяви пред журналисти, че ваксинирането срещу коронавируса ще става все по-масово и затова са направени предложения за специализирани центрове в големите болници с мобилни екипи и имунизационен център, който да бъде с удължено работно време:

„Процесът започва да става все по-масов и ние го предложихме и на Националния ваксинационен щаб - такива ваксинационни центрове, които се правят в големи болници, да имат мобилни екипи, ние имаме такива във всичките ни болници.  

И ваксинационен център, който да работи на две смени, минимум до 10 ч. вечерта, защото при масова ваксинация, знаете, че ще възникне проблемът - хората отиват на работа и в работно време не могат да излязат да се ваксинират. Предвидили сме го това нещо и ще работим до 10 часа“, каза началникът на ВМА след ваксинацията.

Във ВМА вече има списъци на учители и персонал от детските градини, които са в следващия етап за имунизация, каза още Мутафчийски.

Втора доза от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ бе поставена на началника на ВМА Венцислав Мутафчийски. Снимка БГНЕС

Днес бе имунизиран срещу коронавируса и министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Преди това му бе направен основен преглед, измерване на кръвно, температура и бе попитан дали е имал странични реакции след първата ваксина. Това се случва 22 дни след поставянето на първата доза. 15 минути министърът бе под наблюдение на лекарите в Александровска болница и по думите му се чувства добре.

Здравният министър коментира:

„Ако бяхме ваксинирали 35 хиляди български граждани, сега 17 хиляди български граждани нямаха да имат втора доза ваксина, защото фирмата намали доставките. И сега ние щяхме да бъдем наричани с други имена. Само че ние, мислейки за интереса на всеки български гражданин, сме осигурили втората ваксина за всеки, който е ваксиниран за първи път“.

От днес частично започва ваксинирането във втората фаза на учителите и възрастните хора в социалните домове

Досега у нас са ваксинирани над 18 хиляди души, като за последното денонощие те са 121, сочат данните на Единния информационен портал. За всички ваксинирани е обезпечена втора доза от поставената им ваксина. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна