Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навални остава в ареста до 15 февруари

| обновено на 18.01.21 в 19:38
Алексей Навални
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският опозиционер и основател на „Фонд за борба с корупцията“ Алексей Навални остава в ареста до 15 февруари, реши съдът на град Химки в Московска област.

Задържането на Навални беше сред основните теми на годишната пресконференция на руския министър на външните работи Сергей Лавров.

Заседанието по мярката за неотклонение се състоя не в съдебната зала, а в полицейското управление на Химки, където Алексей Навални беше отведен след задържането му снощи на летище „Шереметиево“.

Опозиционерът беше категоричен, че това е грубо нарушение на наказателно-процесуалния кодекс.

“Това, което става тук, е невъзможно. Това е най-висша степен на беззаконие. Не мога да го нарека по друг начин“, каза той.

На 2 февруари съдът ще заседава по искането на Федералната служба за изпълнение на наказанията условната присъда на Навални от 2014г. да бъде заменена с ефективна.

Очаквано темата „Навални“ беше коментирана от руския министър на външните работи Сергей Лавров по време на годишната му пресконференция. Лавров заяви, че реакциите на западните лидери целят да отклонят вниманието от дълбоката криза на либералния модел на развитие.

Той подчерта, че Германия и Международната организация за забрана на химическото оръжие така и де са предоставили на Русия убедителни доказателства за отравянето на Навални с вещество от типа „Новичок“.

“Слушайте, ако искате да научите истината, то бъдете вежливи и законопослушни и изпълнявайте задълженията си. Не прибягвайте до методите на дипломатическото нахалство, заявявайки „нищо няма да ви дадем, вие сте отровители по определение. Ние няма да разговаряме по този начин“, каза Лавров.

Формалното обвинение срещу Навални е, че е нарушил условията на изпитателния си срок, наложен с присъда от 2014 г.

Алексей Навални със съпругата си

Арестът на руския опозиционер Алексей Навални, след пристигането му в Русия, нарушава неговите права и застрашава сигурността му.

Това написа във Фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов, като отбелязва, че "В днешния демократичен свят е изключително важно да не бъде заглушаван гласът на опозицията“.

Председателят на външната комисия на Европарламента Дейвид Макалистър и докладчикът за Русия Адрюс Кубилюс настояват ЕС да засили и разшири санкциите срещу руски официални лица след вчерашния арест на Алексей Навални при завръщането му в Москва.

Очаква се утре в пленарна зала да се проведе извънреден дебат за задържането на Навални.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!