Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превозвачи с товарни камиони на протест близо до "Даунинг стрийт"

Снимка: архив

Във Великобритания товарни камиони за превоз на британски морски продукти са паркирали близо до "Даунинг стрийт" в знак на протест срещу забавянето на влизането им в ЕС, заради новите правила след Брекзит.

Най-малко 10 големи тирове бяха паркирани около "Даунинг стрийт" в Лондон. Компаниите протестират за забавянето на транспортирането на тяхната продукция до ЕС.

На един от камионите e изписано „Брекзит касапница!“, а на друг „Некомпетентното правителство унищожава индустрията за ракообразни!“.

"Скай нюз" съобщи, че полицията се опитва да реши проблема.

През последните дни се носят слухове, че шофьорите ще разтоварят директно на улицата вече загубената си продукция, но поне до момента камионите остават затворени.

Много шотландски и уелски рибари не успяват да изнасят улова си за Европа от началото на годината заради големите закъснения в резултат на въведените сертификати за улов, здравни проверки и митнически декларации.

Европейските купувачи отказват да вземат улова им, защото заради закъсненията той вече не е пресен и това понякога струва на производителите десетки хиляди долара на камион.

Гари Ходжсън е директор на компанията VentureSeafoods, която изнася живи раци и омари за ЕС с паркиран камион до "Даунинг стрийт". Той посочи, че риболовът е пред колапс е че премиерът Борис Джонсън трябва да е откровен с индустрията, със себе си и с британската общност за наличните проблеми.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени