Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Картини и графики са иззети от жилището на Васил Божков в столицата

| обновено на 18.01.21 в 19:24
Снимка: БГНЕС

1418 картини и 45 графики са иззети от жилището на Васил Божков и съпругата му Елена Динева в столицата, съобщиха от Специализираната прокуратура.

Сред творбите има произведения на Владимир Димитров-Майстора, Дечко Узунов, Димитър Казаков-Нерон и Светлин Русев, уточняват от държавното обвинение.

Това е първото съобщение за годината за действия на разследващите по отношение на хазартния бос, който от края на миналия януари се разследва за различни престъпления. Успоредно с това за него има искане за екстрадиция от Обединените арабски емирства, по което няма никакво движение.

През 2020 година спецобвинителите бяха концентрирани около музея с неговите артефакти. От сградата на столичната улица „Московска“ № 43 бяха иззети и предадени за съхранение в Националния исторически музей и 6 778 предмети, притежаващи белезите на движими културни ценности. От прокуратурата обявиха, че законно регистрирани са едва 212.

Тече проверка на антиките и предупреждението, че колекцията на Божков може да бъде отнета от държавата.

Картини и графики, снимки на някои от които разпространи спецобвинението, са от помещения в сградата, в която Елена Динева е живеела с Васил Божков.

Сред другите цитирани имена, освен на Майстора, Нерон, Узунов и Русев, са Генко Генков и Константин Щъркелов. Творбите са предадени за съхранение на Националната художествена галерия при спазване на утвърдените правила и осигурена охрана от органите на МВР, уточняват от спецобвинението.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!