Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

След наводненията кабинетът отпуска

3,7 млн. за общините Гоце Делчев, Костинброд, Лъки и Столична за спешни ремонти

| обновено на 19.01.21 в 19:49
с. Мировяне - 12 януари 2021г.
Снимка: БГНЕС

С 3,7  милиона лева незабавно ще помогне държавата на общините Гоце Делчев, Костинброд, Лъки и на Столичната община.

Правителството отпусна тези средства на извънредно заседание за покриване на щетите от наводненията.

965 000 лева получи Столичната община, за да почисти коритото на река Искър от язовир "Панчарево" до корекцията при летище София:

"Заедно с почистването на реката ще можем да изградим вело и пешеходна алея покрай река Искър в район Панчарево и да стане и място за разходка на хората", каза кметът Йорданка Фандъкова.

За община Костинброд се отпуснати 1, 155 милиона лева за превенция на бъдещи наводнения от реката в село Петърч, която освен селото, наводни и града: "Което не се е случвало повече от 10 години".

947 000 лева получи община Лъки. С част от парите ще се укрепи срутището в село Дряново. Търси се фирма за ръчно обрушване на скалите.

Кметът Валентин Симеонов посочи: "Три сгради с девет души, които са евакуирани. Ще направя всичко възможно още в четвъртък да започне работа по това срутище".

Ще бъде укрепен и участък от пътя Лъки – Крушево - Манастир.

На община Гоце Делчев са отпуснати 664 000 лева. Ще се изгради подпорна стена за укрепване на десния бряг на река Туфча.

Междуведомствената комисия по бедствия и аварии очаква още заявки за подпомагане от кметове на населени места с щети от наводнения. 

Земеделските стопани, които до момента са подали искания за обезщетения заради наводнени площи, са 45 - предимно от районите Бургас, Благоевград, Перник. Документи се подават до 10 дни след настъпване на бедствията в общинските служби по земеделие. Комисия ще обследва щетите, но след като водата се оттегли от нивите. Средствата ще се платят догодина.

Социалните служби са установили над 200 семейства с пострадало имущество. 56 до вчера са подали заявления за еднократната помощ от 375 лева. Тя се полага на собственици на законно построени и единствени жилища.

На пътя Банско-Гоце Делчев - 13 януари 2021г.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.