Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Министерството на правосъдието започва

Кампания за българите в чужбина, свързана със закрилата на децата им

Снимка: БГНЕС

Министерството на правосъдието започва информационна кампания, насочена към българите в чужбина и свързана със закрилата на децата им. Тя е в отговор на случаи от последните години, при които социални служби отнемат децата на имигранти от България заради констатирани рискове за тях в семейството.

Кампанията „Останете заедно“ e в сътрудничество с външното и социалното министерство и Агенцията за закрила на детето. От днес на техните сайтове, както и на електронните портали на всички български посолства и консулски служби в чужбина, може да се намери информация за мерките за закрила в различните държави.

Целта е семействата да са предварително наясно, че за закрилата на детето им в тях са валидни местните, а не българските закони.

В близо пет минутен видеоклип се изброява при какви условия може да  започне процедура по закрила на детето и какви са мерките. Включително и кога може да се стигне до отнемането му.

"Българският съд и органи за закрила на детето нямат правомощия и не могат да се намесват в започнала процедура по налагане на мярка за закрила в чужда държава“, предупреждават от Министерството на правосъдието .

Аудиовариант на видеоклипа на кампанията "Останете заедно" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.