Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ускоряване на британската инфлация през декември

Британската инфлация се повиши двойно през декември спрямо месец по-рано, тъй като временното облекчаване на ограниченията за пътуване заради Covid-19 около коледните и новогодишните празници спомогна за повишаване на цените на въздушния и на морския транспорт, а поскъпването на петрола в световен мащаб повиши цените на горивата.

Това показват последните данни на британската национална статистика (ONS).

Индексът на потребителските цени (CPI) нарасна през декември 2020 г. с 0,3% спрямо ноември, когато се понижи с 0,1 на сто.

Инфлацията на годишна база (спрямо декември 2019) пък се повиши двойно до 0,6% от 0,3% месец по-рано. Въпреки това ускоряване обаче, инфлацията остава далеч под целевото ниво от 2 на сто на Английската централна банка.

Основната инфлация (изключвайки цени на храни, алкохолни, тютюневи изделия и енергия) скочи с 1,4% спрямо година по-рано и след повишение с 1,1% през ноември.

ONS посочи, че цените на въздушния и на морския транспорт са се повишили миналия месец, чрез което секторът на транспортните услуги е оказал най-голям принос за нарастването на инфлацията през декември.

Цените на бензина пък се увеличиха с 1,5 пенса за литър, като повишение отбелязаха и цените на облеклото и обувките, което също допринесе за по-високата инфлация в края на 2020 г.

ONS представи и данни за производствените ценни, според които индексът PPI на изхода на предприятията се повиши през декември с 0,3% на месечна база и се понижи на годишна база с 0,4%.  Въпреки че това представлява спад на цените на изхода на британските предприятия за десети пореден месец, това е най-слабото им понижение от март 2020 г.

Производствените цени на входа на британските предприятия пък нараснаха през декември с 0,8% на месечна и се повишиха с 0,2% на годишна база, излизайки на позитивна територия за пръв път от август 2019 г.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.